Παρά τις εξαγγελίες των προηγούμενων ημερών ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είπε ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση και ότι σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Παιδείας έκανε έκκληση να επιστρέψουν από τις διακοπές τους οι οικογένειες μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές. Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων, για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς» είπε.

Για τη χρήση της μάσκας ανακοίνωσε ότι αυτή θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς σε εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στα διαλείμματα και στη γυμναστική (η υπουργός επικαλέστικέ το μέτρο των χωριστών διαλλειμάτων). Από το μέτρο αυτό εξαιρείται η ώρα του φαγητού, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση της μάσκας σε περίπτωση συνωστισμού στους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, είπε η υπουργός.

O υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε νωρίτερα ότι το σχέδιο προβλέπει χορήγηση δύο πάνινων μασκών σε κάθε μαθητή, τον Σεπτέμβριο.

Δύο πάνινες μάσκες τον Σεπτέμβριο σε κάθε μαθητη το κυβερνητικό σχέδιο

Μάλιστα, η υπουργός ανέφερε ως στοιχείο ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια είναι 17, και ότι δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές αλλά μόνο επισκέψεις και  περίπατοι ανά τμήμα. «Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα είναι με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση -εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια είναι 17 μαθητές» πρόσθεσε.

Επιπλέον, η Κεραμέως είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση και οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς σχετικά με τα μέτρα πρόληψης, αλλά και ενημερωτικές συνεδρίες και ενημερωτικά βίντεο. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε σε αντισηπτικά και σχολαστικό καθαρισμό του σχολείου, δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ «σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης», προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων.

Όσον αφορά τις γιορτές, αυτές θα γίνονται εντός των σχολικών τμημάτων, οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα γίνονται με υποχρεωτική μάσκα, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές και συνέδρια αλλά θα πραγματοιποιούνται επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα (πχ μουσεία, δημόσια κτήρια).

Σε περίπτωση κρούσματος εντός του σχολείου, αν νοσεί μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Επιπλέον, η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης είναι απαραίτητη αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Μεταξύ των μέτρων, υπάρχει και ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον υπάρχει παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Αναλυτικά για τη λειτουργία των σχολείων:

Για τα μέτρα σε περίπτωση κρούσματος τονίζεται ότι θα κλείσει μόνο το τμήμα και όχι το σχολείο, και θα υπάρξει ιχνηλάτηση. Έτσι, σε περίπτωση κλεισίματος τάξης θα υπάρχει καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Για τις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις:

Για τη λειτουργία των ΙΕΚ:

Για το Μεταλυκειακό έτος στα ΕΠΑΛ η έναρξη θα είναι την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας η 15η Σεπτεμβρίου -και για τα δύο κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, με καθεστώς όπως τα γενικά σχολεία.

Για τα Πανεπιστήμια

Τέλος, για τα Πανεπιστήμια προβλέπεται ότι κάθε ίδρυμα θα αποφασίσει ξεχωριστά για το αν θα γίνουν οι εξετάσεις δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Για το χειμερινό εξάμηνο οι φοιτητές θα επιστρέψουν στην έδρα των Πανεπιστημίων τους, και θα γίνονται δια ζώσης οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και ομάδες μελέτης μέχρι 30 εγγεγραμμένων φοιτητών, και οι θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 εγγεγραμμένων φοιτητών. Εξ αποστάσεων οι διαλέξεις άνω των 50 φοιτητών.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας στα δια ζώσης και τις κλινικές ασκήσεις και στους κοινόχρηστους χώρους των φοιτητικών εστιών (μέτρα που θα εφαρμοστούν και στα Κολλέγια). Για τα εστιατόρια συνεχίζεται ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

Για τις βιβλιοθήκες, θα υπάρξει καθεστώς κανονικής λειτουργίας με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αποστάσεις 1,5 μέτρου.