Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όσο και το Κτηματολόγιο, δήλωσαν πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας,στο το Κτηματολόγιο. Σε αντιπροσφυγική γραμμή, όπως συνηθίζει, ανακοίνωσε την κατασκευή νέου φράκτη 80 χιλιομέτρων στον Έβρο παράλληλα με το ξεσπίτωμα 25.000 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «ESTIA II».

Να σημειωθεί ότι τo πρόγραμμα «ESTIA» λειτουργεί από το 2015, αρχικά υπό την διοίκηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ευθύνη υλοποίησης του Προγράμματος ESTIA II φέρει, από τον Σεπτέμβριο του 2020,  τo Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πάντα με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παροχές του προγράμματος περιλαμβάνουν κυρίως την στέγαση σε ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα και μονάδες στέγασης που διατίθενται ή μισθώνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος, καθώς και τις συνοδευτικές, υποστηρικτικές της στέγασης αυτής υπηρεσίες.