Στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωσή του ΠΟΥ για τα εβδομαδιαία επιδημιολογικά δεδομένα σημείωσε πως στην Ευρώπη, παρά την «πτωτική τάση» του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες 7 ημέρες, η Γηραιά ήπειρος εξακολουθεί να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τους 67.000 συνολικά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε πως ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε κατά περίπου 6% γεγονός, ωστόσο, στην περιοχή εξακολουθούν να καταγράφονται οι μισοί νέοι θάνατοι παγκοσμίως.
Στα αναλυτικά στοιχεία για την Ευρώπη, μάλιστα, αναφέρεται πως η περιοχή αντιπροσωπεύει το 44% των παγκόσμιων νέων μολύνσεων κορονοϊού και το 49% των νέων παγκόσμιων θανάτων, καταλαμβάνοντας το 1/2 των συνολικών θανάτων από κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τέλος, όσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο ο ΠΟΥ σημείωσε πως η Αφρική κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε νέα κρούσματα και θύματα με τη την Αμερική και την Ασία να καταγράφουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων και στις δύο ηπείρους. Η Βρετανία, ωστόσο, σημείωσε την πρώτη εβδομαδιαία πτώση του από τα τέλη Αυγούστου.
Η Ευρώπη επιχειρεί να «σώσει» τα Χριστούγεννα
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιχειρούν να σώσουν τα Χριστούγεννα εξετάζοντας τους σχεδιασμούς για τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών -για δεύτερη φορά μέσα στο έτος- καθώς και τις αποφάσεις σχετικά με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων. Στόχος να αποφύγουν τις βιαστικές ενέργειες των καλοκαιρινών μηνών, που οδήγησαν στην τεράστια έξαρση του δεύτερου κύματος.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία όπως φαίνεται, βρίσκονται μεταξύ των χωρών, οι οποίες πρόκειται να άρουν πρώτες το καθεστώς ολικού λοκντάουν στις αρχές Δεκεμβρίου με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας ενόψει των γιορτών με τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να παραμένουν προς το παρόν πιο επιφυλακτικές.
Η Ευρώπη επιχειρεί να «σώσει» τα Χριστούγεννα παρά τις προειδοποιήσεις για τρίτο κύμα
Από την πλευρά του, ο ειδικός για τον Covid-19 του Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), Ντέιβιντ Νάμπαρο προειδοποίησε για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021, εάν επαναληφθεί η αποτυχία των κυβερνήσεων κατά το δεύτερο κύμα εξαιτίας της ολιγωρίας τους να λάβουν μέτρα. Ο Ναμπάρο υπογράμμισε σε συνέντευξη του, πως οι κυβερνήσεις «έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» προειδοποιώντας πως «αν δε δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους».