Προχωρούν ακάθεκτοι με τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, έχοντας απέναντι από την εκπαιδευτική κοινότητα μέχρι πρώην υπουργούς της ΝΔ
Μόλις τέσσερις ημέρες έχουν περάσει από τις «διαρροές» της ΕΛ.ΑΣ. στην εφημερίδα «Τα Νέα», σύμφωνα με τις οποίες, έμπαινε επ’ αόριστον πάγωμα στην εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων. Παρόλα αυτά, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το υπουργικό συμβούλιο, εμφανίστηκε να νουθετεί τους αρμόδιους υπουργούς λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση» στην αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, με την σχετική προκήρυξη να δημοσιεύεται λίγες ώρες μετά.
Συγκεκριμένα, «σε λίγο» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως δημοσιεύεται η προκήρυξη για την πρόσληψη αστυνομικών για τις «Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημίων» κατά την λιτή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας πως αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα «διότι πρέπει όχι μόνο να δρομολογούμε στα Υπουργικά μας Συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει» προσθέτοντας ακολούθως μία ακόμα αναφορά που πιθανότατα αποτυπώνει τριβές εντός κυβέρνησης για την προώθηση του εκτρωματικού νομοθετήματος Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως. «Η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτέλεσε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα του συστημικού Τύπου που έκαναν λόγο για καθυστερήσεις προώθησης της αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια υπό την πίεση της έντασης που προκάλεσαν τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης τον περασμένο Μάρτιο. Όλως τυχαίως, το δημοσίευμα της εφημερίδας Μαρινάκη ακολούθησαν διαρροές μέρους του πορίσματος για τα αστυνομικά έκτρωπα της Νέας Σμύρνης, καθώς και νέο δημοσίευμα της Δευτέρας στην Καθημερινή, το οποίο επί της ουσίας αναπαράγει τις καταθέσεις των αστυνομικών, όπως αυτές είχαν δημοσιευθεί στη δικογραφία από το TPP.
Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα φοιτητές -και όχι μόνο- κλιμάκωναν τον αγώνα τους με μαζικότατες κινητοποιήσεις ακόμα και εν μέσω lockdown. Ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι στις προωθούμενες αλλαγές έχει πάρει και ο πρώην υπουργός Παιδείας επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, Θ. Φορτσάκη, λέγοντας ότι «η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει μέσα στα πανεπιστήμια». Ακόμα, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη με άρθρο του είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”».
«Μπόνους» μόρια για τους επαγγελματίες οπλίτες και τις ειδικές δυνάμεις
Με την προκήρυξη καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και τα προσόντα των υποψηφίων, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν τους ενδιαφερόμενους.
Ο αριθμός των υποψηφίων που θα προσληφθούν ως ειδικοί φρουροί φαίνεται να ανέρχεται για την ώρα σε 400, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 600 από λίστα επιλαχόντων, αν και όταν παραστεί ανάγκη εντός εννέα μηνών από την πρόσληψη των αρχικώς επιτυχόντων, όπως σημειώνεται.
Μεταξύ των προϋποθέσεων, δικαίωμα συμμετοχής έχουν απόφοιτοι Λυκείου, ή άλλης ισότιμης σχολής εσωτερικού ή εξωτερικού, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι έξτρα μόρια στην κατάταξη δίνονται και σε όσους: «Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης ή ως Επαγγελματιών Οπλιτών, χωρίς να τους έχει αφαιρεθεί η αντίστοιχη ειδικότητα».
Ολόκληρη η προκήρυξη: