«Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικαστές εις τας Αθήνας. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κατά την έξοδό του από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών όπου συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας παραίτηση του πρωθυπουργού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίχως να αρνηθεί τα στοιχεία του φακέλου της ΑΔΑΕ, κατηγόρησε τον κ. Ράμμο για «προνομιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ χαρακτήρισε «βαρύ ατόπημα, θεσμικό και πολιτικό» την αποστολή των αποτελεσμάτων της έρευνας της Αρχής για παρακολουθήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε πως η κυβέρνηση ερμηνεύει πως η ΑΔΑΕ δεν έχει δικαίωμα να ενημερώνει με ονόματα για θέματα άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο να απαντά πως βάσει Συνάγματος ο μόνος αρμόδιος να ερμηνεύσει το νόμο είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

«Πριν από λίγο, έγινα αποδέκτης επιστολής από τον Επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστο Ράμμο, με την οποία με ενημερώνει για τα αποτελέσματα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής, μιας και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απαγορεύει ως σήμερα τη νόμιμη ενημέρωση της Βουλής και κατ’ επέκταση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είναι οι ίδιοι βουλευτές, που ενώ με προέτρεπαν επί μήνες σε μια παράνομη διαδικασία ενημέρωσης ‘στο αφτί’, σήμερα εμποδίζουν τον ελληνικό λαό να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια» δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Ν, Ανδρουλάκης. «Ολοκληρώνεται και τεκμηριώνεται έτσι η εικόνα της θεσμικής παρακμής, που κορυφώθηκε με τη συγκάλυψη του σκανδάλου στην Εξεταστική Επιτροπή -παρωδία και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών. Όλα αυτά συνιστούν διολίσθηση στον αυταρχισμό και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς» προσέθεσε, καταλήγοντας:

«Όσα με αγώνες κατέκτησε ο ελληνικός λαός, δεν θα γίνουν βορά στην εξουσιομανία του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός απόψε έχει δύο υποχρεώσεις: Η πρώτη, να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν για το κράτος δικαίου και την εθνική μας ασφάλεια. Και η δεύτερη, να προκαλέσει άμεσα, αύριο το πρωί, την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ».

Ο Δ. Κουτσούμπας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει την ευθύνη του, καθώς «τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαρά και καλώς τα έθεσε υπόψιν του προέδρου της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών. Αντιστοίχως, πρέπει να γίνει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση του προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου, την οποία αρνείται πεισματικά η κυβερνητική πλειοψηφία». «Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται πια πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να αναλάβουν τις -ούτως ή άλλως δεδομένες- ευθύνες τους» συμπληρωσε ο γγ. του ΚΚΕ, καταλήγοντας:

«Αυτή την απόδοση ευθυνών δεν πρόκειται να την αποφύγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του ”βούρκου”, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού και της συγκάλυψης. Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο που είτε καθοδηγεί είτε συγκαλύπτει κραυγαλέες υποθέσεις, όπως δείχνουν και τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, όπως επίσης και τα πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στη δήλωσή του: «Καμία ανοχή στο δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”».

Στον απόηχο των αποκαλύψενων, ο πρόεδρος της PEGA Γιερούν Λενάερς ανέφερε ότι αποφασίστηκε να καλέσουν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για «ανταλλαγή απόψεων στην επιτροπή», σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA στο Ευρωκοινοβούλιο Σόφι Ιντ’Φελντ.