Στην Ολομέλεια της Βουλής το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Σήμερα ξεκινάει στη Βουλή η κοινοβουλευτική συζήτηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί πεδίο έντονων αντιδράσεων και συγκρούσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, οργανώσεις, φορείς και σωματεία, καθώς σαρώνει επί της ουσίας βασικά εργασιακά δικαιώματα, ενώ αιτιάσεις υπάρχουν και για το ότι η κυβέρνηση «προτιμά» να διαβάζει το νομοσχέδιο κατά το δοκούν.
Η συζήτηση ξεκίνησε από τις 9 το πρωί στη Βουλή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης, όπου και το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση. Πλήθος βουλευτών και πολιτικοί αρχηγοί θα τοποθετηθούν για το νομοσχέδιο.
Ενστάσεις και ανησυχίες από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο κάνει «ποδαρικό» τη στιγμή που στο φως της δημοσιότητας ήρθε η πολυσέλιδη έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, στην οποία εμπεριέχεται πλήθος ενστάσεων και προβληματισμών σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
«Στην επιστήμη του εργατικού δικαίου αμφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο» αναφέρει εμφατικά το πόρισμα.
Οι ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αφορούν και σε άλλα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως εκείνο για την «αστική ευθύνη» των συνδικάτων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις και το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες.
Το πόρισμα υπογράφουν 2 νομικοί εισηγητές, 3 πανεπιστημιακοί καθηγητές δικαίου καθώς και ο επικεφαλής της επιτροπής Κώστας Μαυριάς, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Υπηρεσία:
αναφερόμενη στο άρθρο 55 που προβλέπει ότι ως πλήρης απασχόληση νοείται και η εργασία τεσσάρων ηµερών εβδοµαδιαίως, «γεννάται προβληµατισµός ως προς το ακριβές νόηµα της διάταξης. Αν µεν αναφέρεται σε τετραήµερη δεκάωρη ηµερησίως εργασία, αυτή δεν µπορεί να προσφέρεται στο πλαίσιο της διευθέτησης, καθώς η λογική της διευθέτησης συνίσταται σε 40 ώρες εβδοµαδιαίας απασχόλησης (ή στο µικρότερο ισχύον συµβατικό ωράριο), αλλά ως µέσος όρος απασχόλησης. Ο εν λόγω µέσος όρος προκύπτει µέσω του συνδυασµού περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης εντός µίας ευρύτερης περιόδου αναφοράς. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν σκόπιµο ο προσδιορισµός της έννοιας της εν λόγω διάταξης να ενταχθεί συστηµατικά στις σχετικές διατάξεις περί διευθέτησης».
Επίσης, αναφερόμενη στο άρθρο 59 η Επιστημονική Υπηρεσία αναφέρει ότι:
«Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται σήµερα µε συλλογικές συµφωνίες…, ενώ παραχωρείται, διά επιχειρησιακών και κλαδικών συλλογικών συµβάσεων εργασίας, ελευθερία να καθορίζεται έτερο σύστηµα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης. Με την προτεινόµενη διάταξη ορίζεται ότι θα είναι δυνατόν να επιχειρηθεί διευθέτηση και µε ατοµική συµφωνία, η οποία θα συνάπτεται µετά από πρόταση του εργαζοµένου. Πρέπει, όµως, να σηµειωθεί, εν προκειµένω, ότι στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο… Δεν προβλέπεται, εξ άλλου, προηγούµενη καταχώριση αυτής της συµφωνίας στο σύστηµα ΕΡΓΑΝΗ, προκειµένου αυτή να καθίσταται γνωστή στις ελεγκτικές αρχές και να εξασφαλίζεται, και στην πράξη, η τήρησή της».
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ
Στην αρχή της Ολομέλειας, την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε το ΚΚΕ και κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας διότι όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατεδαφίζει βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, με την αίτηση να βασίζεται και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
Για αρνητική ιστορική τομή, που μας γυρνάει δυο αιώνες πίσω, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας την ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας. Την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων ζήτησε το ΚΙΝΑΛ.
Την απόσυρση των άρθρων 55 έως 125 (βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου με τις διατάξεις περί «προστασίας της εργασίας») ζήτησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, σημειώνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του δέχεται διατήρηση μόνο του σκέλους του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην κύρωση των διεθνών συμβάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες, ο υπουργός Εργασίας είχε δηλώσεις ότι «υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους πειράζει να κουράζονται και θέλουν να δουλεύουν περισσότερο» αναφερόμενος στο αμφιλεγόμενο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που υπογράφει ο ίδιος προς τέρψιν πλήθους επιχειρηματικών συμφερόντων.
Σε ερώτημα για το αν δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για διατάξεις του σχεδίου, απάντησε «και καλά κάνουμε», ενώ δε απρόκλητα μίλησε για ανοιχτές Κυριακές σε μερικούς κλάδους όπως της πληροφορικής, των μεταλλείων και των ορυχείων, φαρμακοβιομηχανιών και νοσηλευτικού εξοπλισμού και των Logistic.
«Καλά κάνουμε» και «ρεπό αντί για χρήματα» οι απαντήσεις Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου στις 16 Ιουνίου
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν τα συνδικάτα εργαζομένων στις 16 Ιουνίου εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στα εργασιακά. Από τις κινητοποιήσεις της 10ης Ιουνίου κατέστη σαφές ότι οι εργαζόμενοι θα επιμείνουν στη στάση τους και θα προασπίσουν τα εργασιακά δικαιώματα, βροντοφωνάζοντας ένα ηχηρό «όχι» στο νέο νομοσχέδιο.
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου στις 16 Ιουνίου