Το μεσημέρι της Τρίτης ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Χ. Μάας και στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μια μέρα μετά την συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ν. Ντιμιτρόφ.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υποστήριξαν ότι έχει ολοκληρωθεί το δικό τους έργο και η υπόθεση περνάει πλέον στα χέρια των Τσίπρα και Ζάεφ. Συγκεκριμένα, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι «οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών – τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο Ν. Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί κατέληξαν σε συμβιβαστικό πλαίσιο και πλέον θα αναλάβουν την υπόθεση οι Τσίπρας και Ζάεφ ώστε να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία παρουσιάζεται για συμφωνία. «Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα. Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργών γιατί είδαμε πως οι διαρροές επηρεάζουν τη διαδικασία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία».
Παρέμβαση του Βερολίνου
Μετά την συνάντηση της Δευτέρας, υπήρξε παρέμβαση από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, η οποία τόνισε πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα πρέπει να καταλήξουν άμεσα σε λύση για την ονομασία.
«Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».
Ικανοποιημένη η ΕΕ
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την Δευτέρα την ικανοποίηση της για την πορεία των διαπραγματεύσεων και υπογράμμισε πως η Ένωση θα προσπαθήσει να συμβάλει όπως μπορεί στο να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.
«Ενθαρρυνόμαστε από την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σχετικά με το θέμα της ονομασίας. Θα εργαστούμε όλοι για να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε ένα -ελπίζουμε- θετικό αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων».
«Στην πλευρά της ΠΓΔΜ το βάρος»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» πως η λύση για την ονομασία είναι πολύ κοντά, ενώ υποστήριξε ότι το βάρος βρίσκεται στην πλευρά της ΠΓΔΜ. «Είμαστε πολύ κοντά στη λύση. Τα 100 μέτρα που έλεγε ο πρωθυπουργός στη Σόφια, τώρα έχουν γίνει 50. Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές. Το βάρος είναι στην άλλη πλευρά».
Αναφερόμενος στην στάση των υπολοίπων κομμάτων, τόνισε ότι «είδαμε οπισθοχώρηση της ΝΔ αμέσως μετά τα συλλαλητήρια», και εκτίμησε πως τα συλλαλητήρια δεν ασκούν ιδιαίτερες πιέσεις. Παράλληλα, ανέφερε πως «αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι τόσο φανερά επωφελής που θα εντυπωσιαστώ αν βρεθούν κόμματα που να διαφωνήσουν». Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ, εκτίμησε ότι «όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις διαφωνίας, θα έχουν την τιμιότητα να μην εκβιάσουν την παραμονή τους στην κυβέρνηση».
Τα επικρατέστερα ονόματα
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εξακολουθούν και παραμένουν ανοιχτά τα ονόματα, Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι ονομασίες Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), είναι τα επικρατέστερα ονόματα που συζητούν οι δυο πλευρές.
Παραμένει υπό συζήτηση η τρίτη ονομασία (Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ωστόσο η ελληνική πλευρά, φέρεται να προτιμά μια από τις παραπάνω ονομασίες που πληρούν το κριτήριο του γεωγραφικού προσδιορισμού.