Ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown στα τέλη Φεβρουαρίου, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Τετάρτη, έπειτα από σχετική ερώτηση που του απευθύνθηκε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες ξέρετε ότι αποτελούν το μέρος από το οποίο αντλούνται τα περιστατικά που πηγαίνουν στις ΜΕΘ. Υπάρχει μια σταθεροποίηση. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή. Η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιο lockdown θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και έτσι δεν θα έχουμε τέτοια παράταση», είπε και σε άλλη αντίστοιχη ερώτηση πρόσθεσε πως «σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, τα αποτελέσματα δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει παράταση του lockdown», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο νωρίτερα είχε αναφέρει ότι οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων πολιτών αλλά και των ευπαθών ομάδων πρόκειται να αρχίσει, «από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά», είπε δίνοντας έναν θετικό τόνο.

Παράλληλα όμως οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της παράτασης του lockdown, σημειώνοντας πως το διάστημα που έχει ανακοινωθεί δεν είναι αρκετό για να εξομαλυνθεί η κατάσταση, πράγμα ωστόσο το οποίο δεν φαίνεται να συνεκτιμά η κυβερνητική πολιτική.

Ειδικοί υπέρ παράτασης lockdown και αύξηση της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ

«Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν»

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο Χρήστος Ταραντίλης αναφέρθηκε στην κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες και άφησε χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό εν μέσω παγετού, ενώ περιοχές όπως η Σκιάθος και ο Διόνυσος μπήκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν. Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν», σημείωσε παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών μιλώντας για «πρωτόγνωρα φαινόμενα», την ώρα που οι επιστήμονες όχι μόνο ανέφεραν ότι το φαινόμενο δεν ήταν πρωτόγνωρο αλλά ήταν και προβλέψιμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κριτική της αντιπολίτευσης για την κακοδιαχείριση στην κακοκαιρία, δε δίστασε να πατήσει επί πτωμάτων κάνοντας άμεσα αναφορές στους νεκρούς στο Μάτι, προκειμένου να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πατάει επί των νεκρών στο Μάτι για να καλυφθεί ο Χρυσοχοΐδης

«Η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά»

Εν συνεχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός έδρασε από τη πρώτη στιγμή και μάλιστα «προληπτικά», «όπου ήταν δυνατόν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών. Τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης προέκυψαν κυρίως απ’ την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης σε πολλές περιοχές: κυρίως στην Εύβοια, την κεντρική Ελλάδα, το Ζαγόρι, την Κρήτη κι ακόμα περισσότερο στα βόρεια προάστια της Αττικής. Παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 άτομα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά σε όλη τη χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών», σημείωσε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «στα βόρεια προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ημέρα και νύχτα περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΗΕΕ καθώς και δυνάμεις των δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού. Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή κι έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους», τόνισε.