Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφιση του αντιδραστικού νομοσχεδίου Κεραμέως. Εχθές, τοποθετήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρώσουν τις ομιλίες τους βουλευτές, με την ψήφιση να προβλέπεται για αργά το απόγευμα.

Τα σημεία αντιπαράθεσης είναι η διάταξη για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το μέτρο ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που άφησε εκτός της πρώτης τους επιλογής ή και των πανεπιστημίων γενικότερα, χιλιάδες παιδιά.

Ζωντανά οι ομιλίες στη Βουλή:

«Έχετε άγνοια για το τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, δεσμεύτηκε να καταργήσει μια σειρά εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αι να ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ. Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση και την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που φαίνεται πως επιφέρει το αντιεκπαιδευτικό μέτρο της ΕΒΕ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στη συνέχεια ειδική μνεία σε μαθητές που τέθηκαν εκτός των σχολών επιλογής τους, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στην μαθήτρια Γενικού Λυκείου Ελένη Τριάντη, η οποία εξαιτίας της ΕΒΕ, αν και συγκέντρωσε 19.987 μόρια δεν δικαιούται να συμπεριλάβει στο μηχανογραφικό της Σχολή Μεταφραστικού του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα που αποτελεί την πρώτη σχολή προτίμησής της. «Ήταν το όνειρό μου και μου το στερείται με έναν εντελώς παράλογο τρόπο. Μου στερήσατε το μεράκι μου» διάβασε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας από την επιστολή της, την οποία κατέθεσε στη συνέχεια στα πρακτικά.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής στους μαθητές και τις μαθήτριες που αποκλείστηκαν από τις σχολές επιλογής τους λόγω των μεταρρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας τους πως «δεν αποτύχατε, μην το θεωρείτε σαν μια προσωπική ήττα».

Δριμύ κατηγορώ Τσίπρα στην κυβέρνηση και δεσμεύσεις για κατάργηση της ΕΒΕ και των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων

«Το νομοσχέδιο ανήκει στον σκουπιδοτενεκέ»

Κάθετα αρνητικός εμφανίστηκε ο ΓΓ της ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχετικά με το νομοσχέδιο που έφερε η Νίκη Κεραμέως στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο. «Από το ΚΚΕ θα εισπράξετε ένα μεγάλο και ηχηρό “όχι” στο νομοσχέδιό σας σήμερα και αύριο θα βοηθήσουμε να το πετάξουμε στον σκουπιδοτενεκέ, εκεί όπου πραγματικά ανήκει» ξεκαθάρισε στην ομιλία του.

Το χαρακτήρισε ως «μνημείο σκοταδισμού» επισημαίνοντας προς την κυβέρνηση ότι «και τον Δεκαπενταύγουστο και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή του Πάσχα να φέρνετε νομοσχέδια στη Βουλή, που χτυπάνε τη ζωή, τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών του ελληνικού λαού, το ΚΚΕ θα είναι η φωνή που θα είναι εδώ και σε θέση μάχης».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως «ο δρόμος που ακολουθείτε και εσείς και οι προηγούμενοι, είναι αδιέξοδος. Και είναι αυτός που μας έφερε ως εδώ. Γιατί λοιπόν ο λαός μας, να σας εμπιστευτεί; Και εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ; Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον δρόμο της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, θα μας λύσει τα προβλήματα; Εδώ και χρόνια οι γονείς παλεύουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, πληρώνοντας ξανά και ξανά και για όλο και περισσότερες δραστηριότητες. Και η ψαλίδα δεν κλείνει. Συνεχώς μεγαλώνει. Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον δρόμο της κατηγοριοποίησης των σχολείων και των μαθητών θα ανεβάσει το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών μας, των μαθητών μας;

Εδώ και χρόνια, σιγά – σιγά, οι κοινωνικοί φραγμοί στη μόρφωση εντείνονται. Από πού προκύπτει ότι το να συνεχίσουμε στον μονόπλευρο δρόμο του σχολείου των δεξιοτήτων θα κάνει τους μαθητές να αποκτήσουν κριτική σκέψη; Εδώ και χρόνια, τα σχολικά βιβλία έχουν γραφτεί με αυτόν ακριβώς τον προσανατολισμό και η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι».

Στον σκουπιδοτενεκέ τοποθετεί Κουτσούμπας το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά

«Είστε για την Παιδεία ότι το ΤΑΙΠΕΔ για την Δημόσια Περιουσία: Ταφόπλακα!»

Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σημείωσε πως οι χώρες τις οποίες έχει ως παράδειγμα η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, δεν έχουν υιοθετήσει το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. «Κυρία υπουργέ αναρωτηθήκατε γιατί κανείς συνάδελφός σας Υπουργός Παιδείας χωρών στις οποίες στέλνετε τα παιδιά σας να σπουδάσουν δεν έχει επιβάλει ποτέ ελάχιστη βάση εισαγωγής; Στη Βρετανία. Στις ΗΠΑ. Στην Αυστραλία. Πουθενά!»

Και συνέχισε «Στις χώρες που θαυμάζετε, λοιπόν, πρώτα επιλέγουν πόσοι θα εισαχθούν και κατόπιν αφήνουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής να αυξομειωθεί ώστε να εισαχθεί ο αριθμός που έχουν επιλέξει. Ωραία και έντιμα. Αντίθετα με εσάς που, με κουτοπόνηρο στόχο να κουρέψετε κατά δεκάδες χιλιάδες τους εισαγόμενους, προσποιείστε ότι υπάρχει μια διαχρονική, αντικειμενική ελάχιστη βάση, με αποτέλεσμα να μένει έξω από τα ΑΕΙ ένας ανεξέλεγκτος, αυθαίρετος, αριθμός νέων ανθρώπων».

Ο Πρόεδρος του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την υπουργό, πως έχει σκοπό να «σπρώξει» τους μαθητές προς τα ιδιωτικά κολλέγια: «Αν θέλετε να πείσετε τους πολίτες ότι η εμμονή σας στον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν έχει σκοπό να στρέψετε όλα αυτά τα παιδιά στα κολλέγια, τουλάχιστον επιβάλτε την και στα κολλέγια! Αμ δε που θα το κάνετε. Θα καταστρέφατε το business model των κολλεγίων της συμφοράς» και πρόσθεσε: «Business model που βασίζεται στο franchise σε τριτοκοσμικές χώρες που ο κόσμος διψά για ένα πτυχίο Αγγλοσαξονικού Πανεπιστημίου και των οποίων οι τριτοκοσμικοί Υπουργοί Παιδείας εργάζονται φιλότιμα να μεγιστοποιούν την πελατεία των συμπράξεων φίλων τους με τα Αγγλοσαξονικά Πανεπιστήμια που, ουσιαστικά, πουλάνε τη σφραγίδα τους όσο-όσο».

«Αντί να συζητάμε για την αναδόμηση των σχολών, των ιδρυμάτων, των προγραμμάτων σπουδών, της έρευνας που αργοπεθαίνει χωρίς πόρους, δυό χρόνια τώρα μας έχετε εγκλωβίσει σε μια ατέρμονη, στείρα αντιπαράθεση για το άσυλο, για την αστυνομία στα αμφιθέατρα, τώρα για τις βάσεις εισαγωγής, αύριο για μια αξιολόγηση σχεδιασμένη να καταστρέφει τις αξίες».

Όσον αφορά την αξιολόγηση, ο Γ. Βαρουφάκης, έθεσε το ερώτημα του ποιος θα αξιολογεί τους αξιολογητές και τον τρόπο που θα γίνεται αυτό: «Εμείς; Εμείς θέλουμε αξιολόγηση. Ως δάσκαλος απαιτούσα να αξιολογούμαι από συναδέλφους. Με τρόπο ακριβό. Με συναδέλφους που θα κληρώνονταν που αξιολογούσαν και θα με βαθμολογούσαν με βάση αυτό που είπα και έγραψα, όχι με το φτηνιάρικο σύστημα. Κανένα σώμα αξιολογητών και βαθμολογητών. Κάθε 8 χρόνια για 6 μήνες κάθε εκπαιδευτικός να αξιολογεί τους άλλους. Αυτό όμως θέλει χρήματα, οργάνωση και Υπουργό που να μην έχει σχέση με κάποια κυρία Κεραμέως».