Μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η τηλεδιάσκεψη μονοπώλησε το ενδιαφέρον σχετικά με την πανδημία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ωστόσο, η ίδια τόνισε ότι όσον αφορά την Τουρκία, «τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν».
«Θα θέλαμε να δούμε τις εξελίξεις τις επόμενες δύο εβδομάδες πριν συζητήσουν τυχόν πιθανές κυρώσεις» είπε, με τη συζήτηση να αναμένεται για τις 10 Δεκεμβρίου ως απότοκο του κοινού κειμένου που είχε συντάξει η ΕΕ με συστάσεις προς την Τουρκία στις αρχές Οκτωβρίου.
Αναβολή κυρώσεων κατά Τουρκίας και μήνυμα διευθέτησης του Κυπριακού στη Σύνοδο Κορυφής
Στο κείμενο δίνεται βάση στην επίλυση του Κυπριακού μέσω του OHE και εμπεριέχεται κάλεσμα προς την Τουρκία να «δεχθεί την πρόταση από την Κύπρο για διάλογο με στόχο την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου».
Ωστόσο, η τότε δήλωση: «απολύτως ικανοποιημένη η Ελλάδα» απο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να μην συμβαδίζει με τις αρχικές θέσεις που είχε η ελληνική πλευρά, η οποία είχε φτάσει στο σημείο να κάνει λόγο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας που «θα δαγκώνουν» δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, κάλεσε την Πέμπτη την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλιώς θα αντιμετωπίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις, με το Politico να σχολιάζει ότι το Βερολίνο έχει χάσει την υπομονή του απέναντι στην Τουρκία.
«Δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για θετικό διάλογο»
Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι «με υπευθυνότητα της Τουρκίας, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για θετικό διάλογο μαζί της» και κάλεσε της ΕΕ να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν τη γειτονική χώρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1-2 Οκτωβρίου) είχε αποφασίσει να ξεκινήσει έναν «θετικό διάλογο» με την Τουρκία, υπό τον σαφή όρο «ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».
Όπως σημείωσε, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο, κλιμακώνοντας τις παράνομες ενέργειές της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ουσιαστικά αγνοεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων της με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η περίκλειστη πόλη «δεν είναι χώρος για πικ-νικ» και ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή που παραβαίνει ανοιχτά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στα Βαρώσια ο Ερντογάν προτάσσοντας λύση δύο κρατών «χωρίς διπλωματικά παιχνίδια» για το Κυπριακό