της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, επιβάλλεται η  χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη με σύσταση την υψηλής προστασίας, στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για το προσωπικό εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. «Οι μάσκες έπρεπε να δίνονται δωρεάν και δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί το σύνθημα “πετάξτε τις μάσκες” τέλος Απριλίου» τονίζει στο TPP o γγ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, με ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και για δύο εβδομάδες.  Όπως σημειώνει, «τα κυρίαρχα ΜΜΕ έδωσαν το σύνθημα στις 30 Απριλίου, για να υποδεχτεί η χώρα τους τουρίστες».

Πέρα από τις δωρεάν μάσκες, ο κ. Παπανικολάου υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση έπρεπε να παρέχει δωρεάν το μοριακό τεστ στους συμπτωματικούς, όπου είναι μία διαγνωστική εξέταση και έπρεπε ήδη από πέρυσι να την έχουν στη συνταγογράφηση ΗΔΙΚΑ και δε θα κόστιζε παραπάνω από 5-0 ευρώ. Έπρεπε επίσης για τους ασυμπτωματικούς τα τεστ να είναι δωρεάν. Έτσι γίνεται σωστά έλεγχος και ιχνηλάτηση».

Όλα τα μέτρα είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα είτε είσαι επιχειρηματίας είτε απλός πολίτης, και αυτό το συνειδητοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σήμερα, που έμαθε ότι οι μάσκες FFP2 – Ν95 δεν είναι μίας χρήσης. Μιλώντας στο Ant1, ο Μάκης Βορίδης ήρθε σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα.

Ο δημοσιογράφος του έδωσε ένα παράδειγμα για το πόσο επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός από το μέτρο αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που καταγράφονται καθημερινά στην αγορά. «Αν έχεις πέντε παιδιά και παίρνεις 600 -700 ευρώ το μήνα σημαίνει ότι θέλεις, 5 ευρώ την ημέρα 150 ευρώ το μήνα για να έχεις μία τέτοια μάσκα να μετακινηθούν τα παιδιά σου κι εσύ» ανέφερε. «Αυτό δεν είναι μίας χρήσης» είπε ο Μάκης Βορίδης , για να του απαντήσει ο δημοσιογράφος ότι κι όμως (…) είναι ημερήσιας χρήσης και η ffp2 και η Κ95. Συνειδητοποιώντας και επεξεργαζόμενος την πληροφορία ο υπουργός Εσωτερικών, έδειξε έναν προβληματισμό πάντως.

Το επικοινωνιακό αλαλούμ που από την αρχή της πανδημίας προκάλεσε η κυβέρνηση και οι ειδικοί που έβγαιναν στα κυρίαρχα ΜΜΕ σχετικά με τη χρήση μάσκας σχολίασε και με ανάρτησή του ο γγ της ΟΕΝΓΕ.

Τις διαφορετικές τιμές τόσο στις μάσκες όσο και στα rapid test του φαρμακείου τα παρατηρούμε από την αρχή της πανδημίας. Με πλαφόν τα 10 ευρώ, κάθε φαρμακείο κοστολογεί διαφορετικά τις υπηρεσίες του για rapid. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο TPP για το ζήτημα, εξήγησε πως «μια υπηρεσία δεν ε΄ναι λιανική. Φανταστείτε ότι στον αγώνα του ανταγωνισμού μπήκαν και οι μικροβιολόγοι». Αναφορικά με το κόστος της μάσκας, μετά τα νέα μέτρα, ο ίδιος παρατηρεί πτωτική τάση. «Κάποιοι θέλουν να δημιουργούν ανασφάλεια στον κόσμο και να καλλιεργούν ένα κλίμα φόβου, μιλώντας για κερδοσκοπία. Η έννοια της κερδοσκοπίας αφορά φαρμακοποιούς που κάνουν λιανική πώληση και αυξάνουν το κέρδος. Αν εγώ πουλάω ακριβά, είναι γιατί ο προμηθευτής μου την πούλησε ακριβά. Τώρα οι τάσεις είναι οι προμηθευτές να μας προμηθεύουν πιο φθηνά».

Αναφορικά με το αν είναι σωστό ο πολίτης να επιβαρύνεται το κόστος, ο κ. Βαλτάς σχολίασε: «Μακάρι να γλίτωνε το κόστος ο πολίτης. Χρειάζεται σταθερότητα στις αποφάσεις και να εμπνέεις εμπιστοσύνη στον πολίτη». Σχετικά με την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας δε, τόνισε πως «ο κόσμος μπερδεύτηκε γιατί άκουγε πολλά. Έβγαιναν πολλοί ειδικοί και μιλούσαν, με διαφορετικές απόψεις και μπέρδευαν τον κόσμο».

Στο TPP μίλησε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, ο οποίος επίσης απέδωσε ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές της μάσκας, σε αύξηση της τιμής από τον προμηθευτή. «Οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή είναι η ζήτηση, οι δυσκολίες στην παραγωγή λόγω lockdown και οι δυσκολίες στη μεταφορά» εξηγεί, επισημαίνοντας πως οι χειρουργικές μάσκες προ πανδημίας κόστιζαν 30 λεπτά, μέσα στην πανδημία σκαρφάλωσαν στο 1,30 ευρώ και τώρα αγγίζουν μόλις τα 20 λεπτά. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι με βάση την τιμή αγοράς, να βάζεις τον ίδιο συντελεστή που είχες και πριν» επισημαίνει.

Αξίζει να σταθούμε στο σχόλιο του κ. Βαλτά πως η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας μπέρδεψε τον κόσμο και κλόνισε την εμπιστοσύνη του σε όσα ακούει. Ουκ ολίγες φορές έχει ακούσει ψέμματα από επίσημα κυβερνητικά χείλη, με πιο πρόσφατη τη δήλωση Άδωνι Γεωργιάδη πως «έχουμε τα φθηνότερα τεστ στην Ευρώπη». Ρεπορτάζ του Χρήστου Αβραμίδη στο infowar αποκάλυψε το ψέμα. «Στην επικράτεια της Κύπρου κάθε άνθρωπος διευκολύνεται να κάνει τεστ, καθώς μπορεί να πάει στα ειδικά κέντρα και να κάνει Rapid Test τελείως δωρεάν σε περίπτωση που είναι εμβολιασμένος ή έναντι 5 € αν είναι ανεμβολίαστος. Όμως και το PCR test είναι πολύ πιο φτηνό από την Ελλάδα, καθώς σε εργαστήρια και φαρμακεία κοστίζει μονάχα 20 €, ενώ το Rapid Test μπορεί να το βρει κάποιος ακόμα και με 3 €. Ακόμα και στα ιδιωτικά οι τιμές στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερες από την Ελλάδα. Ακόμα και στα ιδιωτικά οι τιμές στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερες από την Ελλάδα» αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Χαρακτηριστικά, η Βιοϊατρική και οι συνεργάτες της, στην Ελλάδα διαθέτουν το Rapid στα 10 € και το PCR στα 60 € ενώ στην Κύπρο η ίδια εταιρεία δίνει το Rapid στα 5 € και το PCR στα 20-25 €.  Στην Αυστρία είναι 3.104 €/μήνα, στη Δανία 3.914 €, στη Γερμανία 2.952 €, στην Κύπρο 1658 €, ενώ στην Ελλάδα μόλις 1.161 €.

Από την αρχή της πανδημίας, οι πολίτες όχι μόνο δέχονται τα πυρά της κυβέρνησης που πολλάκις τους έχει κατηγορήσει ως τα ατίθασα παιδιά κι εκείνη σε ρόλο καλού Σαμαρείτη που ενδιαφέρεται και δίνει «προνόμια» χωρίς καμία ευθύνη για οποιαδήποτε λάθη, αλλά αναγκάζονται να βάλουν και βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πότε για να πληρώσουν τεστ, πότε για τις μάσκες που οι ειδικοί και οι πολιτικοί που σουλατσάρουν στα τηλεοπτικά παράθυρα εισηγούνται τη χρήση τους. Όλα αυτά σε μια χώρα που οι πολιτικοί της ακόμη δεν έχουν ομολογήσει αποτυχίες τους στη διαχείριση της πανδημίας και το κοινωνικό κράτος απουσιάζει πλήρως.