Νόμος του κράτους η υποχρεωτική συνεπιμέλεια κόντρα σε διεθνείς οργανισμούς και εγχώριες αντιδράσεις
Παρά τις σοβαρές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ακόμη και εντός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δίχως να αλλάξει καθόλου από την αρχική του μορφή υπερψηφίστηκε σήμερα, Πέμπτη, από την Ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. Ειδικότερα, το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που έχει εγείρει την αντίδραση πληθώρας φορέων, οργανώσεων, έγκριτων προσώπων, και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την Ολομέλεια της Βουλής.
«Όχι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25, της Ελληνικής Λύσης. Το ΚΚΕ ψήφισε παρόν. Στην ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επί των άρθρων 7 (για το εξίσου) και 13 ( που εισάγει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στον χρόνο που το παιδί πρέπει να περνά με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει) ψήφισαν συνολικά 176 βουλευτές, από τους οποίους οι 156 της κυβέρνησης υπέρ. Στην ονομαστική δε μετείχε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Διαφοροποίηση από τη νομοθέτηση της ΝΔ και από τις βουλεύτριες της Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη.
Κατά τις δύο ημέρες συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ακούστηκαν εντονότατοι προβληματισμοί και ενστάσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στους ισχυρούς ενδοιασμούς που είχαν εκφράσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα συλλογικότητες και οργανώσεις, πολλές από τις οποίες αποκλείστηκαν εξ ολοκλήρου από τη διαβούλευση. Σοβαρές ενστάσεις είχαν εκφραστεί από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής αλλά και δεκάδες άλλους φορείς, στους οποίους σήμερα προστέθηκε και η αντίδραση του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ με έκθεση του κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει και απαιτεί την αναθεώρηση του νομοσχεδίου υποχρεωτικής συνεπιμέλειας που ήρθε προς ψήφιση σήμερα. Όπως διαπιστώνεται και από τον διεθνή οργανισμό, με το παρόν νομοσχέδιο οι γυναίκες και τα παιδιά εκτίθενται στη βία του κακοποιητή. Παρόλο που ο διεθνής οργανισμός κάλεσε ξεκάθαρα τον Κ. Τσιάρα να κοινοποιήσει την έκθεση στο κοινοβούλιο, αυτή έγινε γνωστή μόνο όταν την δημοσίευσε μετά από 48 ώρες ο ίδιος ο ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση απέκρυψε έκθεση του ΟΗΕ ενάντια στο νομοσχέδιο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια
Υπονοούμενα και «διχαστική τακτική» στην αντιπολίτευση χρεώνει ο Τσιάρας για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια
Κωφεύοντας στην κριτική, όπως έκανε και με αυτήν που προήλθε από το εσωτερικό του κόμματός του, εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, και επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις αναφορές για μεγάλα συμφέροντα πίσω από το νομοσχέδιό του, υποστηρίζοντας πως αυτό αφορά «φτωχούς ανθρώπου, αγωνιστές που παλεύουν καθημερινά».
«Είναι κρίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για εσάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετείτε μια τέτοια διχαστική τακτική σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας ενώνει» υποστήριξε ο Κ. Τσιάρας, κατηγορώντας τον Α. Τσίπρα πως «δεν αναγνώρισε καν ότι υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα».
«Το πρόβλημα το αναγνωρίσατε όταν κάνατε εσείς νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Αλήθεια, πού βρίσκεται το πόρισμα εκείνο; Θέλατε να αποφύγετε την κοινωνική ένταση, δεν θέλατε να έρθετε αντιμέτωποι με οποιαδήποτε κοινωνική ένταση. Είναι συνεπώς υποκρισία μέγιστη να λέτε ότι ανεβάζουμε ένα θέμα που δεν υπάρχει, όταν εσείς το αναγνωρίσατε, το προηγούμενο διάστημα αλλά δεν είχατε την τόλμη να το αντιμετωπίσετε και αυτό σας καθιστά εκτεθειμένο στην κοινωνία. Είναι κρίμα που χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία» κατηγόρησε στη συνέχεια και την κυβέρνηση Τσίπρα, υποστηρίζοντας δίχως επιχειρήματα πως ο ισχυρισμός πως το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει την εφαρμογή της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης είναι «μέγιστη ανακρίβεια».
Οικονομικά συμφέροντα και «ηθική αυτουργία» Μητσοτάκη σε «ιδιότυπο μισογυνισμό» για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια από τον Τσίπρα
Σε υψηλότατους τόνους και με μία σειρά από σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, του υπουργείου Δικαιοσύνης και του ίδιου του πρωθυπουργού προχώρησε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς αναφορικά με το νομοσχέδιο της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας ζήτησε απαντήσεις για το «ποιοί επιβάλλουν με χρήματα νομοθετήματα», αναπαράγοντας τις αναφορές της βουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου, και κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως νομοθετεί κατ’ εντολήν οικονομικών συμφερόντων. «Γιατί φυγομαχεί ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κυρίας Γιαννάκου; Γιατί επιμένει να μεταφέρει την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου;» προκάλεσε τον πρωθυπουργό.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, χαρακτηρίζοντάς το «αναχρονιστικό και επικίνδυνο».
«Πού είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος, ο πρωθυπουργός, να μας διαφωτίσει γιατί αποφάσισε και διέταξε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα; Γιατί φυγομαχεί ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κυρίας Γιαννάκου; Γιατί επιμένει να μεταφέρει την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου;» αναρωτήθηκε κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας στο επίκεντρο του νομοθετήματος τον πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγόρησε πως «αποφάσισε να “ρυθμίσει” εν μέσω κοινοβουλευτικής καραντίνας και το θέμα της συνεπιμέλειας», βάζοντας και μία σειρά επιπλέον ερωτημάτων προς το πρόσωπό του.
Βαρουφάκης: Tο κόστος του ρεβανισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών
Κάνοντας λόγο για την προσωπική εμπειρία του ως χωρισμένος πατέρας ξεκίνησε την ομιλία του για το νομοσχέδιο υποχρεωτικής συνεπιμέλειας ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, γιατί «το προσωπικό είναι πολιτικό οπως μας έμαθαν οι φεμινίστριες της δεκαετίας του 70». Ο ίδιος τόνισε πως δε θα ήθελε ένα κράτος να νομοθετεί αυτά που κάποιος θα ήθελε να γίνουν πάνω στον θυμό και μέσα στην απελπισία του. Κατέκρινε το νομοσχέδιο ως «αντιφεμινιστικό» και είπε: «Οι νόμοι δεν γράφονται για τους καλούς και αγαθούς που θα πράξουν το σωστό χωρίς τον φόβο των δικαστηρίων. Έτσι και το οικογενειακό δίκαιο: Δεν γράφεται για τα χωρισμένα ζευγάρια που μπορούν να συνεννοηθούν, γράφεται για εκείνα που δεν μπορούν».
Επί προσωπικού ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, γιατί «το προσωπικό είναι πολιτικό οπως μας έμαθαν οι φεμινίστριες της δεκαετίας του 70». Μίλησε για τα βιώματά του ως χωρισμένος πατέρας και κατέκρινε το νομοσχέδιο καθώς όπως είπε: «Οι νόμοι δεν γράφονται για τους καλούς και αγαθούς που θα πράξουν το σωστό χωρίς τον φόβο των δικαστηρίων. Έτσι και το οικογενειακό δίκαιο: Δεν γράφεται για τα χωρισμένα ζευγάρια που μπορούν να συνεννοηθούν, γράφεται για εκείνα που δεν μπορούν».
Παράλληλα, κατέκρινε το νομοσχέδιο ως «αντιφεμινιστικό» και εξέφρασε την άποψη πως «η λύση είναι να υποστηρίξουμε την πολιτεία να υποστηρίξει τη εξεύρεση συναινετικών λύσεων».
Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ένας νόμος δεν ψηφίζεται με βάση τις εμπειρίες του καθενός ξεχωριστά: «Δε θα ήθελα να ζω σε μια οργανωμένη κοινωνία που δολοφονεί εκ μέρους μου» ανέφερε με αφορμή μία συζήτηση που είχε για τη θανατική ποινή στην Αμερική. «Το ίδιο ισχύει και με την συνεπιμέλεια. Ναι, την ήθελα. Διακαώς. Αλλά, αν δεν ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί, συναινετικά, όχι, δεν θα ήθελα την οργανωμένη κοινωνία να την επιβάλει για πάρτη μου. Ποτέ δεν θα ήθελα ένα κράτος να νομοθετεί αυτά που εγώ θα ήθελα να γίνουν πάνω στον θυμό και μέσα στην απελπισία μου».
Με δυο αντίρροπες γραμμές και αναταράξεις το ΚΙΝΑΛ για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια
Κατάσταση εσωτερικής αναταραχής φαίνεται να επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής με αφορμή και το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, καθώς η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται να αδυνατεί να ελέγξει το κόμμα της, παρά την λήψη επίσημης θέσης κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε «μόνος μαχητής της συνεπιμέλειας» και ανακοίνωσε πως θα απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ μυστηριώδης είναι η στάση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που τόνισε πως είναι υπέρ του νομοσχεδίου, αν και «σέβεται τη θέση του κόμματος».
«Είμαι ο μόνος μαχητής της συνεπιμέλειας εδώ και 5 χρόνια. Είμαι ο πολιτικός που έφερε το ζήτημα στη Βουλή. Θεωρώ αδιανόητο ένα τέτοιο θέμα βαθύτατα κοινωνικό να αποτελεί αντικείμενο εσωκομματικής ή ενδοκομματικής σύγκρουσης» δήλωσε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, με τη στάση του διεκδικητή της ηγεσίας να προκαλεί εντυπώσεις. Στάση που αποκαλύπτει εντάσεις εντός του Κινήματος Αλλαγής, με τον ίδιο να αναγκάζεται να γνωστοποιήσει πως δεν θα παραστεί στην ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε την Πέμπτη η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Τέλεια κοροϊδία και βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ» κατά το ΚΚΕ η ψηφοφορία
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δηλώνει ότι καταψηφίζει τα άρθρα 7 και 13 του νομοσχεδίου για την κοινή γονική μέριμνα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχώρησε από αυτήν, η οποία αποτελεί τέλεια κοροϊδία. Τέτοιοι χειρισμοί αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. και συμπλήρωσε πως «το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια διαδικασία-τραγέλαφο, την οποία χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει τη στρατηγική σύμπλευση που έχει με την ΝΔ και τα άλλα κόμματα, προσπαθώντας να εφεύρει κοινοβουλευτικά ανήκουστα τερτίπια για να παρουσιάσει μια ψεύτικη αντιπολίτευση και να εγκλωβίσει το λαό στο δικομματικό δίλημμα, να τον βάλει να επιλέξει ποιος από τους δύο θα διαχειριστεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει την ζωή του».
«Μας λέτε ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο διαμάντι. Αλλά -όπως εξαντλητικά σάς απέδειξαν οι συνάδελφοί μου βουλευτές του ΚΚΕ- φέρατε κάρβουνο» είχε αναφέρει νωρίτερα, μεταξύ αλλων, η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, καταγγέλοντας ότι η φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου της γονικής μέριμνας καθώς επίκειται «το βαθύτατα εξοντωτικό νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας, έρχεται το νομοσχέδιο που θα τινάξει στον αέρα τα σπίτια των εργαζομένων».
*Εκ παραδρομής αρχικά στο άρθρο γινόταν λόγο για 156 ψήφους υπέρ και 20 κατά γενικά ως προς το νομοσχέδιο, ωστόσο αυτά τα δεδομένα ισχύουν μονάχα για τα δύο συγκεκριμένα άρθρα τα οποία τέθηκαν προς ονομαστική ψηφοφορία.