Αρχικά, βέβαια, ας δούμε τι υποστήριξε ο Αδ. Γεωργιάδης. Η έκρηξή του προήλθε από μία ερώτηση δημοσιογράφου στο πάνελ, του Βαγγέλη Παπαδημητρίου της ΕΡΤ, ο οποίος επικαλούμενος μία προ δευτερολέπτων έκφραση του υπουργού πως «μας κυβερνάει ο ιός», τόλμησε να ρωτήσει: «Δείχνετε όμως σαν να είστε πίσω από τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, φταίνε τελικά οι λοιμωξιολόγοι; Θα ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, φταίγανε τα σχολεία; Φταίνε όλοι; Φταίει η νεολαία που έκανε πολύ σεξ το καλοκαίρι; Φταίνε οι ηλικιωμένοι;», πυροδοτώντας τα όσα ακολούθησαν.

«Ένα λεπτό… Ένα λεπτό λίγο, να δω λίγο τα στοιχεία, γιατί… Ένα λεπτό» μουρμούριζε ο Αδ. Γεωργιάδης την ώρα που ο δημοσιογράφος ολοκλήρωνε την ερώτησή του, με τον παρουσιαστή Δημήτρη Οικονόμου να συμπληρώνει: «Κάτσε, θα μας πει ο υπουργός ρε Βαγγέλη. Περίμενε τώρα, μελετάει τα στοιχεία. Για δείτε κύριε υπουργέ» τον κάλεσε να τοποθετηθεί, με τον Αδ. Γεωργιάδη ακολούθως να απαντά.

«Λέτε ότι είμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Για να δούμε λοιπόν» ανέφερε εισαγωγικά, επικαλούμενος τον δείκτη που έχει φτιάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που μετρά πόσο καλά η άσχημα πηγαίνει κάθε χώρα με σκοπό να αναφερθεί σε στοιχεία για θανάτους ανά εκατομμύριο πανηγυρίζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας:

«Σύμφωνα με στοιχεία του Σαββάτου, το Βέλγιο είχε 1.323 ανά εκατομμύριο, η Ισπανία 898, η Ιταλία 793 ανά εκατομμύριο, η Γαλλία 693, η Τσεχία 644 ανά εκατομμύριο, η Σουηδία 616, η Ολλανδία 501, η Ρουμανία 495 και η Ελλάδα 125 ανά εκατομμύριο. Είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο» είπε στη συνέχεια ο υπουργός, αλλά πριν δούμε τι ακολούθησε, ας ανοίξουμε μία μικρή παρένθεση να δούμε κατά πόσο ισχύουν αυτά τα στοιχεία.

Ανατρέχοντας στον πίνακα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας το πρωί της Δευτέρας, τα στοιχεία που διαβάζουμε για τις χώρες στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου παρότι αυτά ανανεώνονται συνεχώς και καθημερινά, οι θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων έχουν ως εξής:

  • Βέλγιο: 1.324
  • Ισπανία: 911
  • Ιταλία: 803
  • Τσεχία: 655
  • Σουηδία: 634
  • Ολλανδία: 514
  • Ρουμανία: 507
  • Ελλάδα: 136

Με μια πρώτη ματιά λοιπόν, ακόμα και με βάση τα στοιχεία του Σαββάτου που επικαλέστηκε ο υπουργός, οι αναφορές του δεν ήταν ακριβείς. Σημειώνεται δε πως σε καλύτερη θέση από τη χώρα μας, στον σχετικό πίνακα βρίσκονται η Δανία, η Λιθουανία, το Καζακστάν, η Λετονία, η Εσθονία, η Κύπρος και αρκετές ακόμη θεωρητικά λιγότερο προηγμένες χώρες από τη δική μας. Με βάση ωστόσο τα στοιχεία που ίσχυαν το πρωί της Δευτέρας, όταν εμφανίστηκε δηλαδή ο υπουργός στην εν λόγω εκπομπή, η εικόνα ήταν η εξής: Βέλγιο 1.347 θάνατοι ανά εκατ. κατοίκων, Ισπανία 911, Ιταλία 824, Τσεχία 671, Σουηδία 634, Ολλανδία 518, Ρουμανία 522, Ελλάδα 157.

Όπως προκύπτει, τα στοιχεία για τους θανάτους στη χώρα μας την ώρα που ο υπουργός αναφέρεται -υποτίθεται- σε αυτά του Σαββάτου, έχουν αυξηθεί κατά 25% συγκριτικά με τον λάθος αριθμό των 125 ανά εκατ. κατοίκων που επικαλείται ο Αδ. Γεωργιάδης, και κατά 15% με τον αριθμό που ίσχυε το Σάββατο. Φυσικά, οι αριθμοί δεν συμφωνούν ούτε με τις αναφορές του πως «είμαστε δώδεκα φορές καλύτεροι από το Βέλγιο, δέκα από την Ελβετία και οκτώ από τη Γαλλία». Εάν έπρεπε να συγκριθούμε, στην πραγματικότητα τα βελγικά μεγέθη προκύπτουν λιγότερο από δέκα φορές μεγαλύτερα από τα ελληνικά, τα ελβετικά λιγότερο από τρεις, και τα γαλλικά λιγότερο από πέντε φορές. Μία ακόμα σημαντική λεπτομέρεια που παρέλειψε ο υπουργός, είναι πως τα στοιχεία αυτά αφορούν την συνολική διαχείριση της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει πως για να εξαχθούν αυτά, συνυπολογίζεται μαζί και το πρώτο κύμα, που στη χώρα μας ήταν εξαιρετικά ελαφρύ. Σε αντίθεση με το δεύτερο, για το οποίο θα δούμε παρακάτω.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα πως παρότι ο υπουργός εμφανίστηκε τουλάχιστον άλλες δύο φορές μέσα στο Σαββατοκύριακο στην τηλεόραση, μόλις το πρωί της Κυριακής στο ΣΚΑΪ και το Σάββατο στο OPEN, επέλεξε να παρουσιάσει τα στοιχεία αυτά το πρωί της Δευτέρας, ενώ η εικόνα που καταγράφουν  αφορά τις ημέρες πριν το Σαββατοκύριακο. Ίσως να μην πρόλαβε να τα παρουσιάσει στις δύο αυτές παρουσίες του, καθώς στη μεν εκπομπή του Γιώργου Αυτιά υποστήριξε πως στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε το εμβόλιο, ενώ στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη πως η «χθεσινή ημέρα (σ.σ. Παρασκευή) μας άφησε κάποια μικρά περιθώρια αισιοδοξίας». Υπογραμμίζεται πως το πρωί του Σαββάτου που αναφέρθηκε σε «κάποια μικρά περιθώρια αισιοδοξίας» στο OPEN, τα στοιχεία της προηγούμενης απέδιδαν στην ημέρα το αρνητικό «ρεκόρ» νεκρών και διασωληνωμένων μέχρι εκείνη τη στιγμή, με τον αριθμό των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων να καταχωρείται ως «απλώς» ένας από τους μεγαλύτερους από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το πρόβλημα όμως με τις αναφορές του Αδ. Γεωργιάδη δεν σταματάει εκεί. Για να το δούμε όμως, ας συνεχίσουμε με τα όσα ανέφερε κατά την παρουσία του στην ίδια εκπομπή.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, ΚΥΡΙΕ!»

Μετά τα παραπάνω λοιπόν, ακολούθησε η παρακάτω τοποθέτηση του υπουργού, με ενδιάμεσες ελάχιστες φράσεις που πρόλαβε να αρθρώσει ο δημοσιογράφος, οι οποίες δεν διαφοροποιούν αισθητά τα λεγόμενα του υπουργού. Απαραίτητη σημείωση, εάν έπρεπε να αποτυπώσουμε πιστά τα λεγόμενα του Αδ. Γεωργιάδη γραπτώς θα έπρεπε να γράφουμε με κεφαλαία γράμματα, αλλά θα το αποφύγουμε (παρόλα αυτά, μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ εάν το αποζητάτε):

«Ναι, ότι είμαστε 12 φορές καλύτεροι από το Βέλγιο το πανηγυρίζουμε! Εσείς δεν ξέρω πώς πανηγυρίζετε στη ζωή σας. Εγώ, ότι κυβερνάμε μια χώρα και είναι 12 φορές καλύτερη από Βέλγιο το πανηγυρίζω, ναι! Γιατί σώσαμε ανθρώπους κύριε, εντάξει; Άρα σταματήστε την πτωματολογία κάθε μέρα. Και εμείς πονάμε γι’ αυτούς που πεθαίνουνε, δεν πονάτε μόνο εσείς. Εντάξει; Ωραία. Άρα λοιπόν, η Ελλάδα μας τα πηγαίνει καλύτερα! Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε! Όλη μέρα γκρίνια και κατηγορίες. Το Βέλγιο, μια από τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης, είναι 12 φορές χειρότερα από εμάς. Και μου λέτε αν είμαστε πίσω από την πανδημία; Είμαστε καλύτερα από όλους κύριε! Μέσα σε αυτό το κύμα το φοβερό! Μέσα σε αυτή τη συμφορά!»

Ακολούθως, ο Αδ. Γεωργιάδης συνέχισε:

«Λοιπόν, μαζευτείτε λίγο εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάτε στο 3%, θα πάτε στο -23%, με αυτά που κάνετε! Δεν πανηγυρίζω καθόλου κύριε. Με ρωτήσατε αν είμαστε πίσω από την πανδημία. Και σας δίνω το επίσημο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που κατατάσσει την Ελλάδα στην καλύτερη θέση! Και αντί να το αναγνωρίσετε, όλη μέρα κατηγορείτε όσους δίνουν τη μάχη! Φτάνει πια η αχαριστία σας! Εντάξει; Δεν είπα πανηγυρίζουμε για κανέναν νεκρό. Σας είπα πανηγυρίζουμε, σε εισαγωγικά, γιατί είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο! Γιατί είμαστε 10 φορές καλύτερα από την Ελβετία! Γιατί είμαστε 8 φορές καλύτερα από τη Γαλλία! Και ναι αν με ρωτάτε, είμαι περήφανος που η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα!»

Αμέσως μετά, ο δημοσιογράφος απαντά στον υπουργό, «η ζωή του ανθρώπου δεν είναι νούμερο», με τον Αδ. Γεωργιάδη να συμπληρώνει, συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους:

«Ασφαλώς κύριε! Εσείς θα έπρεπε πρώτα να το σκέφτεστε αυτό! Όχι να μου κάνετε εμένα πτωματολογία στην τηλεόραση! Αρχίσατε πάλι την ίδια αντιπολίτευση με τα μαγγάλια του παρελθόντως. Λοιπόν άμα δε βλέπετε ποια είναι η πραγματικότητα στον πλανήτη γη, και νομίζετε φταίει ο Μητσοτάκης για τον ιό, ντροπή σας!»

Το πόσες φορές παραπάνω είμαστε καλύτεροι από το Βέλγιο φάνηκε παραπάνω. Εκείνο που δεν φάνηκε, είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, για την οποία λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση έχουν ήδη προετοιμάσει το έδαφος της κοινής γνώμης πως πρόκειται να συνεχίσει να δυσχεραίνει για αρκετές ημέρες ακόμα, δεδομένης της σχέσης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων των προηγούμενων δεκαπέντε ημερών με τις σημερινές διασωληνώσεις, και -δυστυχώς- τις πιθανές απώλειες ενός μέρους αυτών.

Η πραγματική εικόνα λοιπόν, την ώρα που ο υπουργός πανηγύριζε «σε εισαγωγικά, γιατί είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο» φωνάζοντας στις τηλεοράσεις μας, έλεγε πως μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, η χώρα θρήνησε 211 ανθρώπους. Συγκρίνοντας τις απώλειες αυτές με των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, προκύπτει πως το Σάββατο, η Ελλάδα βρισκόταν στην 11η θέση με 108 νεκρούς, μόλις δεκατρείς λιγότερoυς από τη Γερμανία, σε απόλυτους αριθμούς, και αρκετές, όπως η Πορτογαλία και η Αυστρία πληθυσμού αντίστοιχου αριθμητικά με τον δικό μας, να έπονται. Ίδια εικόνα και την Κυριακή, με 103 απώλειες έναντι των 104 της Γερμανίας, των 84 εκατομμυρίων κατοίκων. Δείτε τη σημερινή εικόνα, που φέρνει τη χώρα μας στην 13η θέση των απωλειών, με τη Γερμανία να έχει και πάλι μόλις μία απώλεια παραπάνω σε απόλυτους αριθμούς και ανεξαρτήτως πληθυσμού, και το Βέλγιο δεκατέσσερις, και σίγουρα, όχι δώδεκα φορές χειρότερα (πηγή: Wordlmetersinfo):

Σωρευτικά, σε βάθος εβδομάδας κατά τα στοιχεία του ΠΟΥ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με 524 νεκρούς το τελευταίο επταήμερο, με χώρες όπως η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Βοσνία, η Κροατία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Μολδαβία, η Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες να έχουν την τύχη να μετρούν λιγότερες απώλειες. Αντίστοιχα συνεχώς επιδεινούμενη εικόνα καταγράφει και το γεγονός πως μέσα στο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών, η θνητότητα στη χώρα μας αυξήθηκε δέκα φορές, αφού κατά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), από τους 0,7 θανάτους ανά 100.000 κατοίκων, σήμερα έχουμε βρεθεί με σχεδόν 8 ανά 100.000. Συγκριτικά -αφού σε σύγκριση μα έσυρε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας- με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έρχεται 17η σε επίπεδο απωλειών στην σχετική κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργαζόμενων χωρών, όπως το Λιχτενστάιν.

Τέλος, αναφορικά με το Βέλγιο. Όπως επισήμανε στο άρθρο του ο συνάδελφος Θάνος Καμήλαλης, το Βέλγιο, εκτός του ότι βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, με εντελώς διαφορετική κινητικότητα και κίνδυνο διασποράς του ιού σχετικά με την Ελλάδα, μετράει με διαφορετικό τρόπο τους θανάτους. Πιο συγκεκριμένα, το Βέλγιο δεν μετράει μόνο τους επιβεβαιωμένους θανάτους από Covid, αλλά και νεκρούς για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι πέθαναν από Covid, όπως για παράδειγμα, στα γηροκομεία. Είναι η τρίτη χώρα πανευρωπαϊκά, με τεράστια διαφορά από την επόμενη Γερμανία, σε αριθμό ηλικιωμένων που στέλνονται σε γηροκομεία για τα οποία άργησε πάρα πολύ να λάβει σοβαρά μέτρα προστασίας. Πιθανότατα, για τους παραπάνω λόγους, στον ίδιο πειρασμό που υπέκυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει εδώ και καιρό υποκύψει και ο Ντόναλντ Τραμπ για να δικαιολογήσει τη δολοφονική άρνησή του να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Όλα τα παραπάνω, την ώρα που συρόμαστε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να μετράμε νεκρούς, ενώ τα επίσημα στοιχεία του -λατρεμένου για την κυβέρνηση- Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), φέρνουν τη χώρα μας στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις επιπρόσθετες δαπάνες υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας, στις τελευταίες θέσεις του αριθμού τεστ ανά κάτοικο (τα οποία μειώνονται και πάλι στις ημέρες μας), και σε υψηλή θέση σε επίπεδο συμμόρφωσης στα υγειονομικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Μάλιστα, στην προτελευταία θέση σε σύνολο 24 χωρών σε πρόσθετες δαπάνες στο σύστημα υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας μας είχε κατατάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -που επικαλείται ο υπουργός- και τον περασμένο Μάιο, δύο ημέρες μετά την άρση του πρώτου lockdown. Αυτά θα έπρεπε να συζητάμε εάν δεν μπλέκαμε στις μακάβριες λίστες του Γεωργιάδη, μαζί με το γεγονός πως ο προϋπολογισμός του 2021 έχει σαφώς λιγότερες δαπάνες από αυτόν του 2020, που δεν είχε γραφτεί για πανδημία. Και στην καλύτερη των περιπτώσεων, ακόμα κι αν δεχτούμε την κυβερνητική άποψη, θα έχει μηδαμινή μόνιμη ενίσχυση του ΕΣΥ.

Συμπέρασμα: Το γεγονός πως ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε στη μέση του χειρότερου τριημέρου της χώρας από το ξέσπασμα της πανδημίας, έπειτα από 211 θανάτους και πριν την ανακοίνωση ακόμα 84 (το απόγευμα της Δευτέρας) και φώναζε πως «είμαστε οι καλύτεροι», παραθέτοντας άλλα παραποιημένα, άλλα παραπλανητικά και άλλα ψευδή στοιχεία, δεν τον κάνει να έχει δίκιο. Η χώρα μας περνάει μία πολύ δύσκολη περίοδο, αποτέλεσμα μίας σειράς κακών, ανεπαρκών, έως και ανεύθυνων χειρισμών, και σίγουρα αυτό που θα είναι πολύτιμο για να αντιμετωπιστεί η συνέχεια είναι η αλήθεια. Όπως θα ήταν χρήσιμος και ένας ιστότοπος ο οποίος θα κάνει fact checking στα λεγόμενα υπουργών όπως ο Αδ. Γεωργιάδης, που αποτελούν την «φωνή» της κυβέρνησης με την μεγάλη συχνότητα που εμφανίζονται καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης.