Επιστροφή στην Ιρανική Κανονικότητα
Παζάρι για τη ρόμπα, ξεδιάλεγμα στα καλάθια, χάζεμα τα γλυκά, ένα τσάι σαφράνι στα γρήγορα. Αυτοκίνητα κορνάρουν, το νέφος σκεπάζει την πλατεία Χομεϊνί, οι οικοδόμοι σκουπίζουν τον ιδρώτα. Η μέρα είναι ζεστή για τέτοια εποχή στην Τεχεράνη.
Όχι ότι δε συζητούν όσα συνέβησαν. Το πρωί, οι φοιτητές, γύρω στα παγκάκια, στητοί όρθιοι στην είσοδο της σχολής τους, γελούν και δείχνουν ο ένας στον άλλο το κινητό – χαμόγελα, γελάκια, ανακούφιση. Στο τζαμί, κοντά στην πλατεία Χομεϊνί, τέσσερις πέντε μεσήλικες συζητούν σοβαρά, και η λέξη Αμρίκα ακούγεται και ξανακούγεται. Κουβέντες καφενείου, όμως. Τίποτε το ιδιαίτερο. Και λιγότερες εικόνες του δολοφονημένου στρατηγού. Τα περισσότερα μηχανάκια, που καβαλούν ακάθετα τα πεζοδρόμια και πάλι, δεν φέρουν την εικόνα του στο πλαστικό αλεξήνεμο. Τα αυτοκίνητα δέν έχουν κολλημένα λουλούδια επάνω κι οι οδηγοί κορνάρουν όσο αντέχουν. Στα μαγαζιά είναι λίγες οι φωτογραφίες στα τζάμια, μια δύο μέσα όμως είναι ακόμη εκεί. Το ξενοδοχείο έμεινε με ένα πανώ μόνο, και τα κορίτσια που δουλεύουν στη ρεσεψιόν είναι σχεδόν ράθυμα. Επιστροφή στη δική τους κανονικότητα.
Μεσημέρι. Την ώρα που περπατώ τους δρόμους, που ψάχνω να δω τι έγινε, τι νοιώθουν, για να ανακαλύψω ότι, ε, έγινε ότι έπρεπε κι άρα δεν έγινε και τίποτε, για αυτόν εδώ τον ασυνήθιστο λαό, το πρακτορείο Φαρς, που τονίζει ότι «όλες οι υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι σε συναγερμό», μεταδίδει τις λεπτομέρειες της επίθεσης που έγινε τα ξημερώματα. Στόχος η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στο Ιράκ, της Άιν αλ-Ασάντ, που βρίσκεται πλησίον των συνόρων με την Συρία. Επικαλούμενο πηγές στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν, αναφέρει λεπτομέρειες «της πρώτης απευθείας επίθεσης κατά των ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Από το Περλ Χάρμπορ.
«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι βαριές οι απώλειες των ΗΠΑ από την πυραυλική επίθεση. Όπως λένε οι δικές μας πηγές στην περιοχή, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 80 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν εκτός στρατοπέδου με ελικόπτερα».
Η στρατιωτική σημασία της συγκεκριμένης βάσης, λένε, είναι μεγάλη. «Είναι το στρατιωτικό κέντρο από το οποίο ξεκινούν τα μη επανδρωμένα οχήματα (drone)» του Αμερικάνικου στρατού, σαν αυτό που δολοφόνησε τον Κασέμ Σολεϊμανί. «Οι δεκαπέντε πύραυλοί μας», ορισμένοι εκ των οποίων έφεραν κεφαλές βαρέων εκρηκτικών, «βρήκαν το στόχο κατέστρεψαν 20 ευαίσθητα σημεία της βάσης, καταστρέφοντας έναν αριθμό drones και ελικοπτέρων». Ο στρατός των ΗΠΑ «παραμένει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού» αλλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει καθώς «τα συστήματα ραντάρ και η πυραυλική άμυνα στο Άιν αλ-Ασαντ δεν λειτούργησαν και δεν σταμάτησαν τους Ιρανικούς Πυραύλους». Και «ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ό,τι τα κεντρικά συστήματα ραντάρ [των αμερικανών] είχαν μπλοκαριστεί με ηλεκτρονικές πολεμικές μεθόδους». Κανένας πύραυλος δεν αντιμετωπίστηκε.
Επιπλέον, «104 ευαίσθητες θέσεις [των ΗΠΑ] στην περιοχή έχουν εντοπιστεί για άμεση επίθεση σε περίπτωση που οι Αμερικάνοι κάνουν το πρώτο λάθος».
Το δεύτερο σκέλος της «Επιχείρησης Μάρτυρας Σολεϊμανί», κατά της βάσης Ερμπίλ στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, ήταν αρκετή «για να διακόψει όλες τις πτήσεις από και προς τη βάση».
Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι εκείνο δεν είχε κανένα θύμα. Και, δεν επιτρέπεται σε κανέναν Ιρακινό να εισέλθει στη βάση Αιν Αλ-Ασαντ, παρ’ ότι βρίσκεται στο έδαφός του, γιατί οι αμερικανοί «απαγόρευσαν σε άπαντες την είσοδο, ακόμη και στον Ιρακινό στρατό».
Σκληρές δηλώσεις και αυστηρές προειδοποιήσεις
Η γλώσσα των φρουρών της Επανάστασης, στις δικές τους ανακοινώσεις, είναι πολύ πιο σκληρή. «Η αεροπορική βάση που βρίσκεται υπό την κατοχή του τρομοκράτη και επιθετικού στρατού των ΗΠΑ» επλήγη «σε απάντηση του μαρτυρίου του Διοικητή της Δύναμης Ιερουσαλήμ υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί». Και «ας μην αποπειραθούν να απαντήσουν γιατί η επόμενη [Ιρανική] απάντηση θα είναι ακόμη πιο επώδυνη και συντριπτική. […] Οπου έχει βάση η Συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, κάθε περιοχή που αποτελεί κίνδυνο να γίνει βάση εχθρικής και επιθετικής ενέργειας κατά του Ιράν, θα γίνει στόχος, με κάθε διαθέσιμο τρόπο. […]. Πιστεύουμε ότι το Σιωνιστικό Καθεστώς [το Ισραήλ] με κανένα τρόπο δεν είναι αμέτοχο στα εγκλήματα του εγκληματικού αμερικανικού καθεστώτος». Απευθυνόμενοι, κατόπιν, στον αμερικανικό λαό, ζητούν να πιέσει το Λευκό Οίκο να αποτραβήξει το στρατό του από την περιοχή, ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερο κακό και «να μην βάζουν οι κυβερνήτες της Αμερικής σε κίνδυνο τις ζωές των ανδρών τους, μέσα από το αυξανόμενο μίσος που δημιουργούν οι ενέργειές τους».
Αυστηρή γλώσσα παντού. «Αυτό που κάναμε είναι ότι δώσαμε ένα χαστούκι στους Αμερικάνους. Η εκδίκηση είναι άλλη υπόθεση», είπε το πρωί ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, δίνοντας το πολιτικό στίγμα. «Τέτοιες στρατιωτικές κινήσεις δεν αρκούν. Η παρουσία των Αμερικανών, αυτή η ρίζα της διαφθοράς, πρέπει να τελειώνει». Σε μία ενδεικτική των διαθέσεων στην περιοχή αποστροφή, χαιρετίζει «τις αποφάσεις και των δύο κοινοβουλίων, του Ιρανικού και του Ιρακινού» – το πρώτο χαρακτήρισε τρομοκράτες της ΗΠΑ, το δεύτερο ζήτησε την άμεση αποχώρησή τους.
«Κόψατε το χέρι του Στρατηγού Σολεϊμανί και το πήρατε από το σώμα του, γι’ αυτό θα σας κόψουμε τα πόδια στην περιοχή μας», ήταν τα λόγια του προέδρου Ρουχανί, μετά την πρωινή σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίο. Ο ίδιος, χτες, κάλεσε «όλα τα κράτη που θέλουν ειρήνη να πάρουν θέση» και τόνισε πως «ο Ιρανικός και ο Ιρακινός λαός είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ, και ο Ιρανικός λαός είναι ενωμένος και αλληλέγγυος». Υπενθύμισε ότι η δολοφονία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε ενώ ο Στρατηγός ήταν σε ειρηνευτική αποστολή, και «το έγκλημα κατά του Ιρανικού λαού είναι ασυγχώρητο […] Η ευθύνη για όσα συμβαίνουν βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση των ΗΠΑ».
«Απαντήσαμε στις πράξεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά δεν τελειώνουν όλα εδώ. Το τέλος είναι η απομάκρυνση των ΗΠΑ, που δε χρειάζεται στρατιωτικές ενέργειες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Οποιος τους συμβούλεψε, τους συμβούλεψε λάθος. Με τόσο μίσος που γέννησαν, είναι σίγουρο ότι περνούν τις τελευταίες τους μέρες στην περιοχή μας».