του Μηνά Κωνσταντίνου
Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Μέσα σε διάστημα μόλις δέκα ημερών, οι καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία και αδικαιολόγητη βιαιότητα αστυνομικών πλημμυρίζουν το διαδίκτυο. Μάλιστα, η πλειοψηφία αυτών περιλαμβάνει επώνυμες μαρτυρίες, είτε των ίδιων των θυμάτων, είτε αυτοπτών μαρτύρων, και πλήθος οπτικού υλικού, με καμία από τις περιπτώσεις να μην προκαλεί την υποτυπώδη αντίδραση, τόσο της ηγεσίας της αστυνομίας, όσο και του αρμόδιου υπουργού. Προφανώς, η διαταγή μίας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, είναι παντελώς ανυπόληπτη και σπάνια επιφέρει μέτρα κατά του δράστη αστυνομικού. Ωστόσο, το γεγονός της αφωνίας των θεσμικών παραγόντων έναντι αυτών των περιστατικών, δίνει ένα στίγμα που προβληματίζει για την αντιμετώπισή τους.
Συγκεκριμένα, μόνο κατά το τριήμερο των εορτασμών της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είχαμε:
- Επίθεση των ΜΑΤ σε 20χρονη με γκλομπ και κλωτσιές. Μία κοπέλα που βρισκόταν το βράδυ της Κυριακής στα Εξάρχεια, βρέθηκε στο στόχαστρο των ανδρών των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια μίας από τις «σκούπες» που εξαπέλυσαν. «Έτσι όπως καθόμουνα με κάτι φίλους έρχονται κάποιοι και φωνάζουν “έρχονται οι μπάτσοι” και εγώ κάνω στην άκρη, δεν ήξερα τι να κάνω και με στριμώχνουν σε μια γωνία με βαράνε με τα γκλομπ, με κλωτσάνε και λέω “βοήθεια παιδιά τρέχει αίμα”. Μετά συνεχίσανε προς τα πάνω και με βοηθήσανε κάτι παιδιά» δηλώνει η ίδια.
- Επίθεση των ΜΑΤ σε δημοσιογράφο, τον Μάριο Αραβαντινό, την ώρα που μετέδιδε ζωντανά εικόνες αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, του επιτέθηκαν τρεις άνδρες των ΜΑΤ, με τον έναν να τον χτυπά στο αριστερό χέρι, τον δεύτερο να πέφτει επάνω του με την ασπίδα και τον τρίτο να τον χτυπά εκ νέου στο χέρι για να πέσει κάτω το κινητό του. «Η επίθεση που δέχθηκε είναι πταίσμα μπροστά σε όσα συνέβησαν απόψε στα Εξάρχεια», έγραψε ο ίδιος στη συνέχεια.
- Τον ξυλοδαρμό, την βίαιη προσαγωγή και τη σύλληψη δύο μελών της διεθνιστικής οργάνωσης «Ξεκίνημα», με τους αστυνομικούς να φορτώνουν τον… μισό ποινικό κώδικα, με την οργάνωση να καταγγέλλει πως «πριν φτάσουν καν στη ΓΑΔΑ, οι αστυνομικοί τους οδήγησαν σε υπόγειο πάρκινγκ, στο οποίο τους φωτογράφισαν, προκειμένου να είναι σε θέση να τους «αναγνωρίσουν» αργότερα οι συνάδελφοί τους, οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν δεχτεί επίθεση!». Οι δύο φοιτητές «κατηγορούνται για μια σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων ανάμεσα στα οποία απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, εμπρησμός, οπλοφορία, κατοχή εκρηκτικών, αντίσταση κατά της αρχής κ.α., για τα οποία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα σήμερα Δευτέρα 18/11». Τελικά, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο εισαγγελέας απέσυρε τις κακουργηματικές κατηγορίες.
- Κατά την προσαγωγή των δύο συλληφθέντων και αρκετών άλλων ακόμα στην Ευελπίδων για την ακρόαση από Εισαγγελέα τη Δευτέρα, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στην Ευελπίδων και άρχισαν να χτυπούν όσους περίμεναν τους συλληφθέντες. Μεταξύ αυτών, γονείς των συλληφθέντων, δικηγόροι, αλληλέγγυοι και όσοι βρίσκονταν στον χώρο εκείνη τη στιγμή. «Με μόνο σκοπό την κατατρομοκράτηση των συγκεντρωμένων η επίθεση των ΜΑΤ στην Ευελπίδων» καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.
- Σύμφωνα με καταγγελία από το περιβάλλον του, ένας ακόμα 18χρονος φοιτητής βρέθηκε στο στόχαστρο των ΜΑΤ, κατά την επιχείρηση των τελευταίων σε πολυκατοικία. Όπως αναφέρεται, ο 18χρονος βιντεοσκοπούσε με την κάμερά του τα επεισόδια, με αποτέλεσμα να τον ξυλοκοπήσουν άγρια, να τον μεταφέρουν στο τμήμα και να δικάζεται την Τρίτη. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο νεαρός πάσχει από αναπτυξιακή διαταραχή διάσπασης της προσοχής και υπερκινητικότητα, ενώ από το πολύ ξύλο που έφαγε, σέρνει το πόδι του και ενδέχεται να έχει σπάσει κάποια δάχτυλα.
- Επώνυμη καταγγελία για στοχοποίηση από την αστυνομία κατέθεσε μέσω των κοινωνικών δικτύων και η δημοσιογράφος του Omniatv, Άννα Νίνη, η οποία κατήγγειλε ότι νωρίς την Κυριακή, έξω από το σπίτι της την περίμεναν τρεις άνδρες της ασφάλειας, οι οποίοι και μόλις βγήκαν την πλησίασαν για να την ελέγξουν. Αφού δεν βρήκαν τίποτα παρά τη φωτογραφική της μηχανή στην τσάντα της, της είπαν επί λέξει, όπως τονίζει η ίδια, «Omnia ε; Σας ξέρουμε έναν έναν μουνόσκυλα, προσέξτε τι θα τραβήξετε».
Αυτά αποτελούν τα σημαντικότερα μόνο περιστατικά που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ενώ μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, το TPP συνεχίζει να γίνεται αποδέκτης καταγγελιών, τόσο από ανθρώπους που υπέστησαν την επιθετικότητα των αστυνομικών οργάνων, όσο και άλλους που κατέγραψαν αντίστοιχα περιστατικά. Τελευταίο περιστατικό, αυτό που καταγράφεται σε βίντεο που δημοσίευσε το TPP, στο οποίο καταγράφεται κάποιου είδους αγώνισμα των ανδρών των ΜΑΤ έναντι μίας γυναίκας. Δείτε το βίντεο:
Πριν από τα παραπάνω περιστατικά, εκτός από τις εμπρηστικές δηλώσεις Βορίδη και άλλων υπουργών της κυβέρνησης στο ίδιο μήκος κύματος, το γύρω του διαδικτύου (διότι στην τηλεόραση προτιμούν να χειροκροτούν τις «άρτιες αστυνομικές επιχειρήσεις»), έκαναν μία σειρά από απίστευτες κι όμως αληθινές καταγγελίες. Συγκεντρωτικά, μόλις τις τελευταίες δέκα ημέρες, έχουν καταγραφεί:
- Η «απαγωγή» του φοιτητή, Γιάννη Παχάκη, από την Ασφάλεια, ο οποίος απήχθη στην κυριολεξία έξω από το σπίτι του και κρατήθηκε για πολλές ώρες στη ΓΑΔΑ χωρίς να του έχουν αποδώσει κατηγορίες, και χωρίς να του επιτρέψουν να επικοινωνήσει με δικηγόρο ή τους οικείους του. Ο φοιτητής, μέλος -μεταξύ άλλων του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, -βρέθηκε στην κινητοποίηση των φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ την περασμένη εβδομάδα, και για τα τηλεοπτικά κανάλια, απλώς «δεν ήταν φοιτητής». «Λεωφόρος Αλεξάνδρας ΓΑΔΑ. Πάω πάνω δεν μου λένε γιατί. Λέω θέλω να μιλήσω με δικηγόρο, μου αρνείται αυτό το δικαίωμα, να μιλήσω με δικηγόρο. Θέλω να μιλήσω με ένα οικείο πρόσωπο από το οικογενειακό μου περιβάλλον, θα έχουν πανικοβληθεί οι άνθρωποι, θέλω να ενημερώσω που είμαι. Δεν έμαθα τον λόγο. Τον λόγο τον έμαθα όταν έγινε η σύλληψη. Είμαι εξίμιση ώρες μέσα στην ΓΑΔΑ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τη σύλληψή του στις 4 παρά 10 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, δηλαδή αφότου είχε αφεθεί ελεύθερος.
- Ο βασανισμός ενός πολίτη, του Λάμπρου Γούλα, κατά την αστυνομική επιχείρηση των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ στην πλατεία των Εξαρχείων, το βράδυ της Πέμπτης, 7 Νοεμβρίου. Κατά την επιχείρηση και αφού φέρονται να επιδόθηκαν σε ένα ανθρωποκυνηγητό αδιακρίτως και χωρίς προφανή λόγο, οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν και επιχείρησαν να εισβάλλουν στο «Καφενείο», χωρίς ένταλμα και χωρίς εισαγγελέα. Οι απειλές της αστυνομίας μπορεί να μην έπεισαν τις δικηγόρους Γιάννα Κούρτοβικ και Άννυ Παπαρρούσου που βρίσκονταν στο σημείο, όμως έγιναν πράξη στο πρόσωπο του Λάμπρου Γούλα, ο οποίος δοκίμασε την πρωτοφανή τους βιαιότητα. «[…] Μου κατεβάζει το εσώρουχο, κολλάει από πίσω μου και φωνάζει “Ετσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα, ρε, το κατάλαβες; Οποιος δεν δέχεται φάπα και πούτσα δεν θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο”» κατήγγειλε επώνυμα στο Omniatv ο Λ. Γούλας, με το κατηγορητήριο να περιλαμβάνει αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, βαριά σωματική βλάβη και οπλοκατοχή. Σημειώνεται πως στο δικαστήριο είχε δηλωθεί ως μάρτυρας κατηγορίας του ένας αστυνομικός από τη διμοιρία που δεν εμφανίστηκε, και πήρε αναβολή για τις 20 Νοεμβρίου.
- Μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ κατήγγειλαν στην Εφημερίδα των Συντακτών την παρεμπόδιση ασθενοφόρων από τις αστυνομικές δυνάμεις πριν φτάσουν στον χώρο της ΑΣΟΕΕ όπου υπήρχαν φοιτητές τραυματίες από την επίθεση των ΜΑΤ, αλλά και την παραβίαση του ιατρικού απορρήτου τραυματιών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «με ευθύνη της αστυνομίας υπήρξε παραβίαση του ιατρικού απορρήτου με φακέλωμα των προσωπικών στοιχείων τραυματιών φοιτητών, αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διακομιδής τους στο νοσοκομείο, “τρομοκράτηση” των τραυματιών που σχεδόν ανακρίνονταν και αντιμετωπίζονταν ως υποψήφιοι προς σύλληψη, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η είσοδος αρκετών τραυματιών στα ασθενοφόρα, παρότι οι ίδιοι τα είχαν καλέσει».
- Μεταξύ των εικόνων που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ εναντίον 200 φοιτητών που επιχείρησαν να σπάσουν το λοκ άουτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ένας από τους άνδρες των ΜΑΤ απεικονίζεται να επιτίθεται με ωμότητα σε νεαρή διαδηλώτρια χτυπώντας την με την ασπίδα στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια συνεχίζει με κλωτσιές και απανωτά χτυπήματα παρά τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων.
- Μόλις δύο ημέρες πριν την 17η Νοεμβρίου, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Χατζηγεωργίου, κατήγγειλε πως το γεγονός πως διασταυρώθηκε το βλέμμα του με έναν φρουρό των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στάθηκε η αιτία για να τον απειλήσουν και να τον εξευτελίσουν άνδρες των ΜΑΤ. Όπως αναφέρει ο ίδιος, ««ενώ προχώρησα μερικά μέτρα και χωρίς να συμβεί τίποτα μεταξύ μας, θεώρησε σωστό να βάλει κάποιος συναδέλφους του να με σταματήσουν για έλεγχο. Αρνήθηκα ευγενικά γιατί δεν ήθελα αυθαίρετα να δώσω τα στοιχεία μου στον οποιοδήποτε. Εκείνοι μου επιτέθηκαν, με έσπρωξαν και με το πρόσχημα ότι εγώ αρνήθηκα την έρευνα μου έκαναν όσα σας προείπα. Εγώ ο ίδιος, μάλιστα, ζήτησα να πάμε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ ζήτησα να έρθει και ο αστυνομικός ο οποίος έδωσε την εντολή για όλα τα παραπάνω. Καθώς περίμενα για αρκετή ώρα να έρθει το περιπολικό από Α.Τ. Εξαρχείων, με έγδυσαν για να με ελέγξουν. Όλα αυτά -τονίζω- έγιναν μέσα στον δρόμο με το πρόσχημα ότι με θεώρησαν ύποπτο».
- Αντίστοιχο περιστατικό κατήγγειλε ακόμα και βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ο Κλέωνας Γρηγοριάδης του ΜέΡΑ25, που αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή την χυδαία και σεξιστική επίθεση άνδρα των ΜΑΤ στην 16χρονη κόρη του, την ώρα που εκείνη περνούσε από την πλατεία Εξαρχείων. «Η κόρη μου πέρναγε πριν από δύο εβδομάδες, απογευμα, από την πλατεία Εξαρχείων, όπως έχει εγγυηθεί ο Πρωθυπουργός ότι θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες και δέχθηκε σεξιστική επίθεση, χυδαιότατη, από άνδρα των ΜΑΤ από κλούβα, που της φώναξε ότι άμα έρθεις από εδω θα σου ξεσκίσω την μ…» υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Κλ. Γρηγοριάδης.
- Στα προεόρτια του Πολυτεχνείου, την περασμένη εβδομάδα, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ προχώρησαν στην προσαγωγή δύο μελών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ), επειδή κολλούσαν αφίσες για τις κινητοποιήσεις της 46ης επετείου της εξέγερσης. «Μας έβαλαν να σκύβουμε, μας κοιτούσαν, ήταν μια απόλυτα εξευτελιστική διαδικασία» σημειώνουν χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι τους είχαν ελέγξει ήδη δύο φορές σωματικά και δεν είχαν βρει κάτι επιλήψιμο πάνω τους. Μάλιστα, κατά τις καταγγελίες, τους κράτησαν στο Α.Τ. πάνω από 3 ώρες, αν και τονίστηκε το πρόβλημα υπέρτασης του ενός των προσαχθέντων και απαιτήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών από αλληλέγγυο κόσμο που μαζεύτηκε έξω από το τμήμα, από τον Θ. Καμπαγιάννη αλλά και από δημοτικούς συμβούλους που κάλεσαν τηλεφωνικά.
Οι παραπάνω, επαναλαμβάνω, αποτελούν εκείνες μόνο τις καταγγελίες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας, πάντα -κατά μία σύμπτωση- με την αρωγή των κοινωνικών δικτύων και ουχί των τηλεοπτικών δικτύων. Την ίδια ώρα, υπουργοί, βουλευτές και τηλεδημοσιολογούντες κινούνται στη γραμμή «αναγκαστικότητας της επιβολής του νόμου», ενώ πλέον κάθε τηλεοπτικό πάνελ που σέβεται τον εαυτό του εμφανίζει και έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, χωρίς ούτε ένας από αυτούς να ψελλίσει μία φράση αυτοκριτικής.
Μετά και τους τριήμερους εορτασμούς του Πολυτεχνείου, συνοψίζοντας, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έκανε έναν απολογισμό και σημείωσε ότι «οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε διάφορες περιοχές της χώρας εξελίχθηκαν στο σύνολό τους ομαλά χωρίς να καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι αστυνομικές αρχές έλαβαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διαφύλαξη και την προστασία των εκδηλώσεων».
Με βάση τα παραπάνω, παραμένει απορίας άξιο το τι ακριβώς εννοούσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου δήλωνε πως «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο». Εάν πράγματι ο υπουργός Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση έχουν αγωνία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μια καλή αρχή θα ήταν να ερευνηθούν οι παραπάνω καταγγελίες. Μια ΕΔΕ έστω για τα μάτια του κόσμου, να φανεί εάν πράγματι στο υπουργείο ΠΡΟΠΟ κόπτονται για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των πολιτών, όπως γράφει η ταμπέλα.
Εκτός εάν το νέο «δόγμα του νόμου και της τάξης» Μητσοτάκη προϋποθέτει αυτήν ακριβώς την απειλή επιβεβαίωσης του ζοφερού σεναρίου που περιέγραψε ο υπουργός, να επικρέμεται κάθε φορά που ένας πολίτης συναντά στο διάβα του αστυνομικά όργανα.