«Οι ανησυχίες εντείνονται από σήμερα οπότε πλέον καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειστής δικαιούται να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση πλειστηριασμού κύριας κατοικίας ή εάν θεωρεί ότι το εκπλειστηρίασμα δεν ικανοποιεί την απαίτησή του, δικαιούται να κηρυχθεί σε πτώχευση ο οφειλέτης» τόνισε χαρακτηριστικά η ανώτατη δικαστικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός – η πρώτη γυναίκα μάλιστα πρωθυπουργός της Ελλάδας – Βασιλική Θάνου.
Μιλώντας στο OPEN αναφορικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που μπαίνει σε ισχύ από σήμερα 1 Ιουνίου, η πρώην πρωθυπουργός τόνισε δύο βασικά θολά σημεία. «Καμία μνημονιακή κυβέρνηση δε σκέφτηκε να καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας που θεσπίστηκε το 2010 με τον νόμο Κατσέλη. Τώρα σε μία δεύτερη μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και κυρίως οι μεσαίοι και μικρομεσαίοι, δε μπορεί κανείς να διανοηθεί γιατί επιβάλλεται η παύση της προστασίας» είπε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε πως για πρώτη φορά μετά από εκατονταετίες, θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα. «Μέχρι τώρα πτώχευε μόνο έμπορος γιατί αναλάμβανε το επιχειρηματικό ρίσκο. Για πρώτη φορά θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα: ο υπάλληλος, ο εργάτης, ο συνταξιούχος. Αν δεν μπορούν να ικανοποιούν τους δανειστές τoυς, μπορούν εκείνοι να ζητήσουν να κηρυχθεί σε πτώχευση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων κι όχι μόνο τα υποθηκευμένα».
Οι οφειλέτες -όπως κυβερνητικά αναφέρεται- έχουν την επιλογή του «προπτωχευτικού» σταδίου, μέσα στο οποίο πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (και να δώσουν όλοι την ξεχωριστή έγκριση τους), για το αν μπορούν να ρυθμίσει τελικά τα χρέη του ο οφειλέτης σε 240 δόσεις. Κατά τα άλλα, εφαρμόζεται ο Πτωχευτικός Κώδικας και υπάρχει μόνο η δυνατότητα το φυσικό πρόσωπο να γίνει ενοικιαστής της οικίας του, χάνοντας ωστόσο την ιδιοκτησία. Έπειτα από 12 χρόνια θα μπορεί να αγοράσει ξανά την οικία του, στην τιμή που θα ορίσει ο διαχειριστής. Η κυβέρνηση σε τέτοιες περιπτώσεις προτάσσει την επιδότηση ενοικίου, η οποία ωστόσο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 210 ευρώ.
«Θα συνεχίσεις να χρωστάς ενώ έχεις χάσει τα πάντα»
Το νομοσχέδιο, το οποίο βάζει τέλος στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας -αντιμετωπίζοντας τον κάθε οφειλέτη ως επιχείρηση, υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και συγκεκριμένα με 158 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 140 να ψηφίζουν κατά. Στην Ολομέλεια της Κυριακής και σε υψηλούς τόνους, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ποινικοποίηση της φτώχειας» και υπογράμμισε ότι όταν επανεκλεγούν θα καταργήσουν το νομοσχέδιο και «θα πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και υποστήριξε πως η πρόταση του γύρισε μπούμερανγκ κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
«Για πρώτη φορά στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, προκύπτει η πτώχευση ενός φυσικού προσώπου. Δηλαδή ένας ιδιώτης, ένας εργαζόμενος, ένας έμπορος θα πτωχεύει κανονικά, όπως πτωχεύει μία επιχείρηση. Τι σημαίνει αυτό; Θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του, μαζί και η πρώτη κατοικία. Και όχι μόνο θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας, αλλά και για τα επόμενα τρία χρόνια θα είσαι σε μία διαδικασία στην οποία θα συνεχίζεις να χρωστάς ακόμα κι αν έχεις χάσει τα πάντα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ThePressProject.
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης είχε υπογραμμίσει ότι «ο Πτωχευτικός Κώδικας δεν είναι άλλος ένας νόμος, είναι το Άλφα και το Ωμέγα των θεμελίων μιας κοινωνίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο πολυνομοσχέδιο του πέμπτου μνημονίου και δίνει στους ολιγάρχες και στις τράπεζες τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν βίαια ολόκληρη την περιουσία πολιτών, ενώ η επικεφάλης του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με τον νόμο, έκανε λόγο για «λαϊκίστικες παγίδες».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του πτωχευτικού κώδικα που προωθεί. Τόνισε ότι ανάμεσα σε όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, οι μισθωτοί θα μετατραπούν σε δούλους των τραπεζών καθώς «για τρία χρόνια, θα δουλεύει κάποιος πρακτικά για την τράπεζα, κρατώντας για τον εαυτό του, μόνο ένα ισχνό ποσό διαβίωσης και η τράπεζα θα εισπράττει αυτόματα όλο τον υπόλοιπο μισθό του». Ανέφερε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι να ισχυροποιήσει τη μεγάλη ιδιοκτησία και τις τράπεζες «βγάζοντας στο σφυρί» την περιουσία των εργαζομένων, ενώ στάθηκε και στο ότι δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να πετούν στον δρόμο εργαζόμενους χωρίς να τους δίνουν αποζημίωση.