Ψηφίστηκε σήμερα επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα με πλήθος διατάξεων που έχουν αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και τις πτωχεύσεις για φυσικά πρόσωπα.

Μάλιστα, η αντιπαράθεση της κυβέρνησης ειδικά με την αξιωματική αντιπολίτευση έφτασε στο σημείο να καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά με το ν/σ που έφερε ο δεύτερος στη Βουλή.

Οικονομική φυλακή με νοικιασμένα κελιά για πτωχούς

Την Κυριακή η αντιπαράθεση έφτασε στο αποκορύφωμα της και τελικά η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση. Σημειώνεται ότι το ΜέΡΑ25 αποχώρησε από τη διαδικασία, τονίζοντας πως ο πτωχευτικός κώδικας αποτελεί το πρώτο πολυνομοσχέδιο του πέμπτου μνημονίου.

Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα

Όσον αφορά τη διαδικασία της Κυριακής, η πρόταση καταψηφίστηκε από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας στη συνέχεια πως η πρόταση του γύρισε μπούμερανγκ κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Εν τέλει το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές και κατά 140.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

  • Στο ν/σ προβλέπεται και η πτώχευση -πέρα από τον έμπορο και τον επιχειρηματία- φυσικού προσώπου το οποίο εν συνεχεία σημαίνει την υπαγωγή του στο πτωχευτικό πλαίσιο της ρευστοποίηση της περιουσίας του. Στην ουσία κάθε πολίτης θα αντιμετωπίζεται σαν επιχείρηση, κάτι που συνάγεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας των φυσικών προσώπων.
  • Κάποιος μπορεί να πτωχεύσει για χρέη άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται για διάστημα άνω των έξι μηνών και αυτά τα χρέη να ανέρχονται στο 40% των συνολικών υποχρεώσεων προς κάθε πιστωτή (Δημόσιο, τράπεζες, ταμεία). Βέβαια, αίτηση πτώχευσης μπορούν να υποβάλουν και οι πιστωτές εάν τα χρέη προς αυτούς υπερβαίνουν το 30% της συνολικής αξίας των οφειλών.
  • Ο Πτωχευτικός Κώδικας μέσα σε πλήθος αστερίσκων για το πλαίσιο πτώχευσης, προβλέπει ότι ο οφειλέτης απαλλάσσεται μέσα σε 1 έτος από τα χρέη, αν το σύνολο της περιουσίας που ρευστοποιείται (μαζί με την πρώτη κατοικία) υπερβαίνει το 10% των συνολικών οφειλών και είναι μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση η απαλλαγή θα γίνεται έπειτα από τρία έτη.
  • Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, υπάρχει μόνο η δυνατότητα το φυσικό πρόσωπο να γίνει ενοικιαστής της οικίας του, χάνοντας ωστόσο την ιδιοκτησία. Μάλιστα, ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να ενοικιάζει το σπίτι του για 12 χρόνια και ύστερα να το επαναγοράσει στην εμπορική του τιμή -χωρίς να αφαιρούνται τα ενοίκια από το συνολικό ποσό της εν δυνάμει μελλοντικής αγοράς. Ο οφελέτης δεν έχει το δικαίωμα να αγοράσει το σπίτι του νωρίτερα από τα 12 έτη, ενώ το παραπάνω μέτρο αφορά όσους χαρακτηρίζονται «ευάλωτοι» με εισοδηματικα κρητήρια
  • Ένα ακόμη σημείο είναι ότι η ΝΔ έφτασε στο σημείο μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου να «εξαφανίσει» τις αποζημιώσεις προς εργαζομένους μιας εταιρείας η οποία πτωχεύει, κάτι που υποδηλώνει τη στόχευση του νομοθετήματος και την προτεραιότητα που δίνει στις επιχειρήσεις και όχι στους εργαζόμενους.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση τελευταία στιγμή υποχώρησε για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων, νομοθετώντας βελτιωτικά ότι «ο πτωχευμένος οφειλέτης δεν πληρώνει ποσό κάτω του ακατάσχετου οριζόντιου ορίου των 1.250 ευρώ μηνιαίως, όπως ήδη ισχύει στη νομοθεσία, για να μην υπάρχουν αμφισημίες».

Υποχωρεί η κυβέρνηση για τo ψαλίδι στο ακατάσχετο μισθών και συντάξεων μετά τις αντιδράσεις

Η κόντρα στην Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια της Κυριακής, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ποινικοποίηση της φτώχειας» και υπογράμμισε ότι όταν επανεκλεγούν θα καταργήσουν το νομοσχέδιο και «θα πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο».

Σε συνολικό επίπεδο η συζήτηση στην Ολομέλεια αναλώθηκε γύρω από αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το ποιος κατάργησε πρώτος την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ για την ουσία του νομοσχεδίου οι βουλευτές της Ολομέλειας -σχεδόν η συντρηπτική πλειοψηφία- έμεινα σε μικρές τοποθετήσεις.

Μάλιστα, η συζήτηση κινήθηκε και σε μη σχετική θεματολογία καθώς η διαχείρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η πορεία της πανδημίας αποτέλεσαν ζητήματα που συζητήθηκαν ενδελεχώς από την Ολομέλεια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκαθάρισε πως «το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπ. Οικονομικών – συνυπεύθυνο και για το έγκλημα κατά της ΛΑΡΚΟ- συνολικά την πολιτική της κυβέρνησής της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσχεδίασαν το έγκλημα, σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας».

Η επικεφάλης του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικό χορηγό του πρωθυπουργού και αφού ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τους υπουργούς τους, ισχυρίστηκε πως δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να εγκλωβίσει και πάλι τον ελληνικό λαό σε λαϊκιστικές παγίδες.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, υπογράμμισε ότι «ο Πτωχευτικός Κώδικας δεν είναι άλλος ένας νόμος, είναι το Άλφα και το Ωμέγα των θεμελίων μιας κοινωνίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο πολυνομοσχέδιο του πέμπτου μνημονίου και δίνει στους ολιγάρχες και στις τράπεζες τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν βίαια ολόκληρη την περιουσία πολιτών.

Μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής, ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του φαίνεται ότι ξεκαθάρησε τη στόχευση του προς ψήφιση Πτωχευτικού Κώδικα: «Μέχρι σήμερα, όποιος χρωστάει περισσότερα από όσα μπορεί να πληρώσει, ταλαιπωρείται μία ζωή και μεταφέρει τα βάρη στα παιδιά του. Το Ν/Σ της δεύτερης ευκαιρίας δίνει μία δυνατότητα να διαγραφούν χρέη, προφανώς με μία απώλεια περιουσίας, αλλά κλείνοντας οριστικά αυτήν την πληγή».