Ο Τζούλιαν Ασάνζ και τα Wikileaks υπήρξαν, μετά την ηρωική απόφαση της Τσέλσυ Μάνινγκ, εκείνοι που υπηρέτησαν όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον μιας χώρας, ενός λαού, αλλά το παγκόσμιο λαϊκό συμφέρον, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τα πιο πρόσφατα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και της «συμμαχίας των προθύμων», αλλά και όλη τη διαφθορά και τα εγκλήματα ανά χώρα.

Γι’ αυτό είναι ανατριχιαστικό να ακούς κάθε μέρα, κάθε πρωί, τους μάρτυρες που προσέρχονται να ορκίζονται ότι «θα πουν την Αλήθεια και μόνο την Αλήθεια». Και είναι ανατριχιαστικό γιατί ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που δικάζεται ο Ασάνζ. Γιατί τόλμησε να δημοσιοποιήσει, να πει την Αλήθεια και μόνον την Αλήθεια, χωρίς κανένα φόβο. Η αντίφαση ενός συστήματος που παριστάνει ότι έχει δικαιοσύνη ή αποδίδει δικαιοσύνη, μες σε αυτή την αίθουσα δικαστηρίου του Λονδίνου, και οι εκπεσούσες αξίες του βγαίνουν ξανά στο φως. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος που έφερε στο φως την Αλήθεια, για να δικάζεται τώρα εν ονόματί της, με κατήγορο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ήδη πληρώνει χρόνια ολόκληρα το τίμημα.

Οι συνέπειες για κείνον δεν είναι απλές ούτε λίγες. Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που βρίσκεται εκεί, πίσω από τον γυάλινο κλωβό, παραμένει έγκλειστος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εδώ και έτη. Ο άνθρωπος που κατηγορείται επανειλημμένα από τους αμερικάνους ότι «έβαλε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», κατ’ αυτούς αποκαλύπτοντας ταυτότητες πληροφοριοδοτών και πρακτόρων τους, κάτι που δεν συνέβη ποτέ, καθώς το Wikileaks φαίνεται να έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εκθέσει ανθρώπους σε κίνδυνο. Είναι ο άνθρωπος που έφερε στη δημοσιότητα τα δικά τους εγκλήματα, τις δολοφονίες αμάχων που, μόνο στο Ιράκ, αγγίζουν τις 15.000 μόνον αυτές που αποκάλυψαν τα Wikileaks. O εκδότης που έδωσε το δικαίωμα στον Χαλίντ αλ-Μάσρι να αποδείξει ότι λέει αλήθεια, δικάζεται σήμερα χωρίς την παρουσία της Διεθνούς Αμνηστίας – της οποίας απορρίφθηκαν τρια αιτηματα ως τώρα – ή των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Καθημερινά, η Λαμπρινή Θωμά παρακολουθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, μία από τις σημαντικότερης δίκες της Ελευθερίας του Τύπου στην ιστορία. Μολονότι δεν πρόκειται για κάποια αποστολή στο Λονδίνο και οι «ανταποκρίσεις» γίνονται από την Αθήνα, το γεγονός ότι μπορούμε να εστιάσουμε σε μια τέτοια υπόθεση, εκτός «κλασικής επικαιρότητας», με μία δημοσιογράφο που θα ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτό, οφείλεται μόνο στην στήριξή σας.

Όπως έχουμε ξαναπεί, κάθε 5ευρω παραπάνω που μπαίνει στο TPP, επιστρέφει σε εσάς με με περισσότερο δημοσιογραφικό περιεχόμενο. Είτε άμεσα, με την απευθείας χρηματοδότηση αποστολών, όπως στο Ιράν και στον Λίβανο, είτε έμμεσα, με τη δυνατότητα να καλύπτουμε περισσότερα θεματα, μεγαλύτερο ραδιόφωνο, έντυπο αλλά και ένθετο περιοδικό, περισσότερα ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αναλύσεις.

Στηρίξτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του TPP με μία συνδρομή ή μία δωρεά(κλικ εδώ), ώστε να κάνουμε ακόμα παραπάνω και διαβάστε παρακάτω όλα τα άρθρα της Λαμπρινής Θωμά για τη δίκη του Τζούλιαν Ασάνζ:

 

 

Διαδικασία για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ, ημέρα πρώτη

Πρώτη μέρα της τελικής φάσης της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 175 ετών. Η νέα του σύλληψη, το νέο αίτημα, οι πιέσεις προς την υπεράσπιση, η άρνηση χρόνου προετοιμασίας και ο τραγέλαφος της κατάθεσης του πρώτου μάρτυρα υπεράσπισης.

Ακροαματική διαδικασία για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ, ημέρα δεύτερη

Επίθεση εφ’ όλης της ύλης από τους εκπροσώπους της Αμερικανικής Κυβέρνησης, που προσπαθούν να μεταφέρουν το ενδιαφέρον και την υπόθεση σε όσες νέες κατηγορίες έχουν ποινικό χαρακτήρα.

Ακροαματική διαδικασία για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, ημέρα τρίτη

Δυο φορές αναφέρθηκε χωρίς να του αποδοθεί, σήμερα, στη διαδικασία η φράση του Ασσάνζ ότι «η διαφάνεια και η απόδοση ευθυνών είναι ηθικά ζητήματα που οφείλουν να αποτελούν την ουσία του δημόσιου βίου και της δημοσιογραφίας».

Ακροαματική διαδικασία για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, ημέρα τέταρτη

Αναβολή της διαδικασίας ως τη Δευτέρα, διότι μέλος της ομάδας των κατηγόρων, εκπροσώπων των ΗΠΑ, «πιθανώς εξετέθη στον κορονοϊό». Τι συνθήκες επικρατούσαν. Ποιοί οι κίνδυνοι για τον ίδιο το Ασάνζ.

Ακροαματική διαδικασία για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασσάνζ στις ΗΠΑ, ημέρα έκτη

Χωρίς μεγάλα τεχνικά προβλήματα και με πυκνό νομικό λόγο η σημερινή, έκτη μέρα συνεδρίασης. Δεκτή η απαίτηση των δημοσιογράφων να μπορούμε να δούμε, κάποιες στιγμές, τον ίδιο τον Ασάνζ, κάτι που μας είχε απαγορευτεί. Καταγγελία ευρωβουλευτών.

«Αν εξαιρέσεις τους υπολογιστές, εγώ και ο Ασάνζ κάναμε ακριβώς τα ίδια»

Συγκλονιστική κατάθεση του Νταν Ελσμπεργκ, του ανθρώπου που έφερε στο φως τα Pentagon Papers, σήμερα έβδομη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Η «μέθοδος του αφιονισμένου Βίκινγκ» σε όλο της το μεγαλείο

Οι αλλαγές και οι επιθέσεις, οι προσβολές και η υποτίμηση των μαρτύρων, η «μέθοδος αφιονισμένου βίκινγκ» (deranged berserker) όπως την περιγράφει ο Κρεγκ Μάρρεϋ, η μέθοδος δηλαδή που έχουν επιλέξει οι Αμερικάνοι εισαγγελείς και διώκτες του Ασάνζ, είναι, από νομικής πλευράς και προς το παρόν, ακατανόητη.

Η χαμένη τιμή της Βρετανικής Δικαιοσύνης

Ο άνθρωπος που η CIA απήγαγε, σοδόμισε και βασάνισε, «ξαναδικάστηκε» την Παρασκευή και φιμώθηκε και πάλι, στο δικαστήριο του Ολντ Μπέιλυ, αυτή τη φορά από τους Βρετανούς. Ασάνζ προς τη δικαστή: «Κυρία μου, δεν θα σας επιτρέψω να λογοκρίνετε ένα θύμα βασανιστηρίων, μέσα σε αυτό εδώ το δικαστήριο».

Δεκαπέντε ταινίες για τη Δημοσιογραφία που θυμίζει η δίκη Ασάνζ

Ταινίες βασισμένες σε αληθινές ιστορίες, που, σχεδόν μία προς μία, αποτελούν αποδείξεις του γεγονότος ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο τελευταίος σε μια σειρά σημαντικών, ηρωικών δημοσιογράφων και εκδοτών, που αγωνίστηκαν για την αλήθεια, κυριολεκτικά μέχρι θανάτου. Και που είναι καλό έως εξαιρετικό σινεμά.

Η ηλεκτρονική ανάλυση διαψεύδει το κατηγορητήριο

Ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών του πανεπιστημίου της Βέρνης, Κρίστιαν Γκρόθοφ, απέδειξε σήμερα, πέραν αμφισβήτησης ότι δεν ήταν τα Wikileaks εκείνα που πρωτοδημοσίευσαν τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία έθεσαν ζωές πληροφοριοδοτών των Αμερικάνων σε κίνδυνο, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, αλλά ήταν αμερικάνικες εταιρίες, οι οποίες έχουν μείνει στο απυρόβλητο. Μια σημαντική νίκη για την υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ.

«Στα πόσα χρόνια ποινής θα αυτοκτονήσει;»

Η αντεξέταση του ψυχιάτρου και καθηγητή νευροψυχιατρικής στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, Μάικλ Κόπλμαν, κράτησε ολόκληρη τη μέρα σήμερα, γιατί οι αμερικάνοι έπρεπε να κάνουν ότι ήταν δυνατόν να πάρει πίσω την κατάθεσή του. Ο Μάικλ Κόπλμαν έχει υπάρξει δικός τους μάρτυρας, σε άλλες υποθέσεις, και εδώ δεν μπορούσαν εύκολα να επιτεθούν στην επάρκειά του.