του Θάνου Καμήλαλη
Το καινούριο στοιχείο που έγινε γνωστό την Τετάρτη, είναι ότι επί 4 μήνες η κυβέρνηση δεν είχε στείλει στον Εισαγγελέα τα στοιχεία που είχε συλλέξει το Υπουργείο Εργασίας ήδη από τον Δεκέμβριο. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε η δημόσια καταγγελία του πρώην Υπουργού Εργασίας και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση. Πρώτα στο Documento,την Κυριακή και στη συνέχεια τηλεοπτικά στο Open, ο Βρούτσης αποκάλυψε ένα απίστευτο σκηνικό, που δεν έχει καμία σχέση με την «τάξη», το «νόμο» και την «ασφάλεια» που έχει κάνει καραμέλα αυτή η κυβέρνηση, όταν μιλάμε για «επιθέσεις με τρικάκια» δηλαδή ρίψη φυλλαδίων.
«O συγκεκριμένος κύριος, όχι μία, αλλά πολλές φορές είχε έρθει με απαράδεκτο τρόπο, με πιέσεις με απειλές στο υπουργείο, αλλά οι υπάλληλοι δεν ενέδωσαν. Είναι εξαιρετικοί οι υπάλληλοι που δεν ενέδωσαν. Είδαν τι πήγε να γίνει κι έφεραν το πρόβλημα στο γραφείο μου. Ήρθε πολλές φορές με αυτή τη συμπεριφορά, απεβλήθη από το υπουργείο Εργασίας όπως έπρεπε να γίνει, από τους αστυνομικούς μου» ανέφερε ο Βρούτσης, που έκανε επίσης λόγο για «απάτη τουλάχιστον 200.000 ευρώ».
Όπως σημείωσε επίσης με σαφές νόημα, η αποκάλυψη της απάτης έγινε «επί Υπουργίας Βρούτση», μία υπενθύμιση που εκθέτει ακόμα περισσότερο, τόσο τον αντικαταστάτη του στο Υπουργείο, Κωστή Χατζηδάκη, όσο και σύσσωμη την κυβέρνηση, που μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να μην γνώριζε τι ώθησε έναν Υπουργό της να καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή και να αναφέρεται σε συγκεκριμένο, ανώνυμο περιστατικό απάτης ως αφορμή για αυτήν του την κίνηση. Αμέσως μετά τη νέα συνέντευξη Βρούτση, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε επίσημα αυτό που είχε διαρρεύσει από την Τρίτη, ότι δηλαδή καταθέτει στον Εισαγγελά τα «αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές προς τους εργαζόμενους εταιρειών υπό τις επωνυμίες “Job Productions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ” και “Party Fm Ραδιοφωνική Ανώνυμη Εταιρία”, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες από υποβολή ανακριβών δηλώσεων στο πλαίσιο του Μηχανισμού “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”»
Την ίδια ώρα, ο Μένιος Φουρθιώτης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να ακυρωθεί η μείωση, όπως αναφέρει, της αστυνομικής του φρουράς. «Περίεργο» πάντως, διαρροή της ΕΛ.ΑΣ πριν λίγες μέρες, «με εντολή Χρυσοχοϊδη», όπως αναφερόταν, έκανε λόγο για απόσυρση της φρουράς. Θα ήταν η πρώτη φορά που το Υπουργείο λέει ψέματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση την τελευταία εβδομάδα, καθώς στις 24 Μαρτίου, μέσω της ΓΑΔΑ, υποστήριζε ότι «δημοσιεύματα στο διαδίκτυο περί φύλαξης δημοσιογράφων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ήταν εκείνη η μέρα που ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, πρώτα με το έγγραφο που αποκάλυψε την πολυάνθρωπη αστυνομική φρουρά του «δημοσιογράφου», με πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ. Πλαστογραφία που παραδέχεται πλέον και η ίδια, προσφεύγοντας επίσης στον Εισαγγελέα (μετά τους φόβους για το «πού να μπλέξουμε» και «αυτός εκβιάζει» που καταγγέλθηκαν για συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 9 Φεβρουαρίου). Ακολούθησαν οι αντιδράσεις αντιπολίτευσης και διαδικτύου, η υπόθεση της μήνυσης Φουρθιώτη κατά του φωτορεπόρτερ του Documento που τράβηξε πλάνο από την ασφάλειά του, στη συνέχεια κατά του εκδότη Κ.Βαξεβάνη και τέλος, οι καταγγελίες του, μάλλον δυσαρεστημένου για την αποχώρησή του από το Υπουργείο, Βρούτση.
Τόμπολα. Οι αγαστές σχέσεις μηνών της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο πρόσωπο έσπασαν, με την πλευρά του να περνάει στην αντεπίθεση. Η συνεργάτιδά του Νανά Παλαιτσάκη, έγραψε μία δημόσια επιστολή, που έχει μείνει μέχρι στιγμής αναπάντηση, στην οποία υποστηρίζει ότι το Υπουργείο του Χρυσοχοϊδη και η ΕΛ.ΑΣ έδιναν οδηγίες να αποκρύπτονται σκηνές αστυνομικής βίας και να προβάλλονται διαφημιστικά, διθυραμβικά «ρεπορτάζ» για τον Υπουργό και τον Αρχηγό:
«Επιπλέον για την εκπομπή ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ LIVE μας υποδεικνύατε να παρουσιάζουμε όλα τα αυτά που μας ζητούσατε κατόπιν πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας ΕΝΤΟΛΗΣ όπως δηλώνατε προκειμένου να παρουσιάζουμε αφιερώματα στην Ελλάς στους Υπουργούς στους ένστολους με διάρκεια βίντεο άνω των 10 λεπτών το κάθε ένα όλα αυτά αποδεικνύονται μέσω των εκπομπών που έχουν ήδη προβληθεί και δημοσιοποιηθεί μέσω της Εφημερίδας.
Μάλιστα μας ζητούσατε να μην προβάλλουμε τις σκηνές και περιστατικά αστυνομικής βίας καθώς χαλούσαν την εικόνα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ του υπουργού και του υφυπουργού καθώς και της Γενικής Γραμματέας κ. Νικολάου και ΦΥΣΙΚΑ του Αρχηγού. Όλες τις ανωτέρω υποδείξεις μας τις έστελνε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου κ. Ρωτζιοκου».
Μετά τη σύγκρουση, η ειδησεογραφία της εκπομπής Φουρθιώτη άλλαξε κάπως, με παρουσίαση σειράς υποθέσεων αστυνομικής βίας, όπως τη συνέντευξη του Άρη Παπαζαχαρουδάκη στο omniatv, την καταγγελία της 18χρονης Έφης και πολλά ακόμα. Το γιατί συνέβη αυτό είναι πασιφανές. Η σχέση διαπλοκής άρχισε να σπάει και η κάθε πλευρά πήρε τα μέτρα της.
Ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται πάνω από την ατμόσφαιρα. Με βάση όλα τα παραπάνω, που εκτίθενται εδώ και μέρες στη δημόσια σφαίρα χωρίς σοβαρή (ή και σοβαροφανή έστω) απάντηση, υπάρχουν δύο σενάρια: Είτε η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ακόμα περισσότερα επεισόδια, είτε είναι ένα αλισβερίσι «μικρής κλίμακας», επομένως θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς τι συμβαίνει με την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι σε ισχυρότερους ανθρώπους από τον Μένιο Φουρθιώτη. Στο μεταξύ, παρακολουθούμε σοκαριστικές πτυχές καθημερινών ζητημάτων που μαστίζουν τη δημόσια σφαίρα, όπως η ομερτά των ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φτάσαμε στο σημείο να κάνει τέτοιες καταγγελίες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και το 99% των μέσων να μην αφιερώνει για πάνω από 24 ώρες ούτε μονόστηλο ή ανάρτηση.
Κάπως έτσι, με ένα ντόμινο συνεχών αποκαλύψεων και κλιμάκωσης, μία υπόθεση που στην αρχή έμοιαζε σε πολλούς περιθωριακή έχει εκθέσει πολλαπλά δύο Υπουργούς (Χρυσοχοίδη – Χατζηδάκη), έχει κάνει αντιπολίτευση και δημόσιο διάλογο να μιλούν για «κράτος Φουρθιώτη» και έχει οξύνει εσωκομματικές διαφορές στο εσωτερικό της ΝΔ, που εκφράστηκαν τόσο με τον Βρούτση όσο και με τον βουλευτή, Νικήτα Κακλαμάνη, που ζητάει απαντήσεις. Σίγουρα πλέον, η υπόθεση δεν είναι τρας, αλλά παράδειγμα υπόγειων συμφωνιών και συνάμα δίδαγμα ύφους και ήθους της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.