«Ο υπουργός και ο υφυπουργός δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τις προτάσεις βουλευτών. Διότι η θεωρία που εκφράστηκε μάλιστα από τον Υφυπουργό ότι κάποιος κινδυνολογεί…Εγώ είδα άλλους να κινδυνολογούν, οι οποίοι έχουν δαπανήσει και εκατομμύρια για ανοιχτή διαφήμιση» σχολίασε στην τοποθέτησή της η πρώην υπουργός Παιδείας και βουλεύτρια Επικρατείας της ΝΔ, εννοώντας τις ομάδες που υποστηρίζουν άνευ όρων το νομοσχέδιο, που έχουν εξαπολύσει μία επικοινωνική καμπάνια με διαφημίσεις σε διάφορα σημεία.
Το βίντεο από την τοποθέτησή της έδωσε στη δημοσιότητα το Documento
Την ίδια στιγμή, σημειώνεται, το Σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων Το ΜΩΒ και το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη καταγγέλλουν ότι με μεγάλη τους έκπληξη διάβασαν στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια ότι οι οργανώσεις τους συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Όπως δηλώνουν κατηγορηματικά, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που απήυθυναν προς όλους τους κυβερνητικά εμπλεκόμενους με το θέμα δεν τις δέχθηκαν ποτέ.
Μάλιστα, πριν λίγο καιρό ένα βίντεο που προκάλεσε πολλά και σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις «διαβουλεύσεις» που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχετικά με το νομοσχέδιο είχε έρθει στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με παρέμβαση του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη σε εκδήλωση οργάνωσης που υποστηρίζει το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί τον κοινωνικό διάλογο, όχι μόνο στις ομάδες των μητέρων και στις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις που πρώτες εναντιώθηκαν στην προτεινόμενη υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αλλά και στην ίδια την Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, στον ίδιο τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και κορυφαίο στο Αστικό Δίκαιο και στα Δικαιώματα, κ. Σταθόπουλο.
Συνεχίζοντας την επίθεσή της, η Μαριέττα Γιαννάκου σημείωσε ότι «όλοι οι πραγματικοί επιστημονικοί φορείς, δηλαδή μιλάμε για την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, οι δικηγόροι της χώρας, έκαναν επισημάνσεις στα ίδια σημεία που είχα κάνει κι εγώ χθες. Κι επειδή άκουσα τον υπουργό χθες το βράδυ στην τηλεόραση να ισχυρίζεται ότι –περίπου- κανείς μας δεν ξέρει τι λέει, θέλω να του πω ότι δεν γίνεται έτσι συνεργασία μέσα στο Κοινοβούλιο. Κανείς δεν είναι ο Πάπας της Ρώμης! Εδώ μιλάμε για την επιστήμη και την κοινή λογική. Δεν είναι επιστήμη η θεωρία της γονεϊκής αποξένωσης που μου βάζετε μέσα στην αιτιολογική».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε συγκεκριμένα παράδειγματα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι σωστά ορισμένα πράγματα και είναι εύκολο να τα τροποιποιήσετε».
Πυρά, εκτός από τη Μαριέττα Γιαννάκου, έχει εξαπολύσει και η βουλεύτρια της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία σε άρθρο της στην «Εστία» διαπιστώνει στο σχέδιο νόμου «σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού».
«Ενώ ο Αστικός Κώδικας ήδη προβλέπει ότι ο καθένας από τους γονείς επιχειρεί και μόνος του συνήθεις πράξεις επιμέλειας του παιδιού ή πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο, εισάγει ως προϋπόθεση θα λέγαμε για τις πράξεις αυτές, τη φράση “κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα”. Είναι προφανές ότι με την πρόβλεψη αυτή, πρακτικά ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο -που είναι συνήθως η μητέρα- θα επιφορτίζεται με την παράλογη υποχρέωση να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον άλλο γονέα. Και μάλιστα για επουσιώδη ζητήματα της τρέχουσας καθημερινότητας του παιδιού. Κάτι που είναι εκτός από άσκοπο και αθέμιτο για την τήρηση της ιδιωτικότητας του γονέα που διαμένει με το παιδί» τονίζει.
Παράλληλα, η βουλευτής της ΝΔ αναφορικά με την πρόβλεψη ότι οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα επισημαίνει ότι «εντοπίζονται σοβαρά νομικά και ουσιαστικά προβλήματα καθώς είναι αδύνατον οι γονείς να “…εξακολουθούν να ασκούν εξίσου τη γονική μέριμνα” αφού εξίσου δεν την ασκούν ούτε καν εντός γάμου σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα».
Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας παίρνουν ανοιχτά θέση ενάντια στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και γυναικείες οργανώσεις στην Ελλάδα αποκλείστηκαν από τη συζήτηση παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που απηύθυναν στους κυβερνητικά εμπλεκόμενους, το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και «φτάνει» να σχολιαστεί μέχρι και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Επικίνδυνη παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Σύμβαση Κωνσταντινούπολης» το χαρακτήρισε η Marcella Pirrone, Πρόεδρος του Δικτύου WAVE (Women Against Violence Europe) σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την ισότητα των φύλων και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Και στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχολιάζεται αρνητικά το νομοσχέδιο περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας
Σοβαρές ενστάσεις για το νομοσχέδιο έχουν διατυπώσει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής αλλά και δεκάδες άλλες οργανώσεις και φορείς.