Αιχμές Γιαννάκου για συμφέροντα και «διαφημίσεις με πολύ χρήμα» υπέρ του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια
Την έντονη διαφωνία της για διατάξεις του νομοσχέδιου για την συνεπιμέλεια εξέφρασε για άλλη μία φορά η Μαριέττα Γιαννάκου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον καταιγισμό διαφημίσεων υπέρ του νομοσχεδίου. «Ήρθαν στην ακρόαση φορέων απίθανες οργανώσεις, υπήρξαν τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου» κατήγγειλε η Μαριέττα Γιαννάκου, όπως ανέδειξε το «Documento».
«Ήρθαν στην ακρόαση φορέων απίθανες οργανώσεις, υπήρξαν τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου, που σημαίνει πολύ χρήμα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καταγγέλλοντας πως παραδοσιακές γυναικείες οργανώσεις δε συμμετείχαν στο διάλογο. Η Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι πιστό στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ αφήνει υπαινιγμούς με το «εξίσου», όπως και με την υποχρεωτική αναφορά στο 1/3 του χρόνου, που θα φέρει περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των γονέων και προσφυγές στη Δικαιοσύνη. «Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης να κάνει τροποποιήσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο, όμως αυτές που γίνονται δεν ανταποκρίνονται στον στόχο που είναι να ικανοποιείται το συμφέρον του παιδιού».
Για το θέμα ρωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών και απάντησε πως «όλες οι βουλευτικές τροπολογίες μελετώνται και εξετάζονται. Η διαβούλευση, η σύνθεση απόψεων, το να ακούσει ή κυβέρνηση ή να διορθώσει όπου μπορεί ζητήματα, είναι και ο λόγος που γίνεται συζήτηση στις επιτροπές». Το νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σχετικά με την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, πέρα από την κάθετη αντίρρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης, βρίσκει αντίθετες και αρκετές βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας.
«Η αόριστη έννοια “το συμφέρον του παιδιού” τοποθετείται από τον νομοθέτη για να εξειδικεύεται από τον δικαστή. Εφόσον λοιπόν προβλέπεται από τον νομοθέτη ως αόριστη έννοια, δε μπορεί να ορίζεται από αυτόν με συγκεκριμένα και ιεραρχημένα κριτήρια», αναφέρουν οι βουλεύτριες της ΝΔ, σε τροπολογία που κατέθεσαν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέεουν εδώ και βδομάδες σε αρκετά Μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές εντός της ΝΔ που διαχωρίζουν τη θέση τους με το εν λόγω νομοσχέδιο. Στις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το οικογενειακό δίκαιο έρχονται να προστεθούν οι σοβαρές ενστάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής αλλά και δεκάδων άλλων οργανώσεων και φορέων.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι την ίδια στιγμή, σημειώνεται, το Σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων Το ΜΩΒ και το Ελληνικό Δίκτυο για τη Φεμινιστική Απεργία 8ης Μάρτη καταγγέλλουν ότι με μεγάλη τους έκπληξη διάβασαν στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια ότι οι οργανώσεις τους συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά τη διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Όπως δηλώνουν κατηγορηματικά, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που απήυθυναν προς όλους τους κυβερνητικά εμπλεκόμενους με το θέμα δεν τις δέχθηκαν ποτέ.
Μάλιστα, πριν λίγο καιρό ένα βίντεο που προκάλεσε πολλά και σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις «διαβουλεύσεις» που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχετικά με το νομοσχέδιο είχε έρθει στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με παρέμβαση του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη σε εκδήλωση οργάνωσης που υποστηρίζει το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση έχει αρνηθεί τον κοινωνικό διάλογο, όχι μόνο στις ομάδες των μητέρων και στις γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις που πρώτες εναντιώθηκαν στην προτεινόμενη υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αλλά και στην ίδια την Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου, στον ίδιο τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και κορυφαίο στο Αστικό Δίκαιο και στα Δικαιώματα, κ. Σταθόπουλο.