ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ήρεμη απελπισία

Κωνσταντίνος Πουλής - Υπάρχει μια εκδοχή της απογοήτευσης που είναι έξαλλη και οργίλη. Ζητάει το δίκιο της και απαιτεί να ακουστεί. Υπάρχει και μια εκδοχή κάπως πιο εσωτερική, που συνδυάζει την απογοήτευση με τη δυσπιστία, αλλά χωρίς την οργή του εξαπατημένου. Με μια ήρεμη απελπισία.

Τέσσερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ώστε να μην καταστρέψουν το Ίντερνετ (ξανά)

Anna Mazgal & Jan Gerlach - Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία Ρύθμιση για τον περιορισμό της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο διατρέχει τον κίνδυνο να επαναλάβει πολλά από τα λάθη που εγγράφονται στην οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία. Οι τεχνολογικού τύπου λύσεις σε ένα περίπλοκο πρόβλημα, τις οποίες οραματίζεται αυτή η οδηγία, μπορεί να βλάψουν σημαντικά τα δικαιώματα των χρηστών. Η πρόταση περιλαμβάνει πολλούς περιοριστικούς κανόνες που θα οδηγήσουν στην καθιέρωση πλαισίων λογοκρισίας, που ενδέχεται να περιορίσουν ένα σημαντικό υλικό σχετικά με την τεκμηρίωση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο. Επιπλέον, η οδηγία αυτή θα κατοχυρώσει την εξουσία που έχουν ιδιωτικοί φορείς πάνω στο καθολικό δικαίωμα ανταλλαγής ιδεών.

Συνέντευξη της Julia Reda στο ThePressProject

Julia Reda - Η Julia Reda είναι ευρωβουλευτίνα που εξελέγη με το κόμμα των Πειρατών και ανήκει τώρα στην Ομάδα των Πρασίνων, Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία. Είναι από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στην αντίσταση στην Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για το ζήτημα και είναι από τους πιο ενημερωμένους και αφοσιωμένους πολιτικούς που ασχολούνται με το ζήτημα. Την προσεγγίσαμε και μας παραχώρησε γραπτή συνέντευξη.

Τι είναι η φιλοσοφία; Μέρος 3ο: το ιστορικό λίκνο της φιλοσοφίας

Φώτης Τερζάκης - Πότε γεννήθηκε ο φιλοσοφικός τρόπος τού σκέπτεσθαι, η εννοιακή σκέψη, όπως λέμε, και πού; Πότε και πού έγινε η αποφασιστική, μη αντιστρεπτή πλέον μετάβαση «από τον Μύθο στον Λόγο»; Όπως όλα τα ιστορικά εγχειρίδια της φιλοσοφίας γράφουν, και όλοι οι μαθητές του γυμνασίου γνωρίζουν, ήταν επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής πόλεως – ακριβέστερα, των ιωνικές πόλεων του έκτου π.Χ. αιώνα. Άρα, η φιλοσοφία είναι ελληνικό δημιούργημα. Σωστά. Όχι όμως απολύτως…

Ξαναδιαβάζοντας τον Orwell ή ο Ναζισμός μέσα μας

Δανάη Καρυδάκη - Τον τελευταίο καιρό, ενόψει των επικείμενων εκλογών αλλά της πολυαναμενόμενηε ολοκλήρωσης της δίκης της Χρυσής Αυγής, έχουν σημειωθεί απανωτές ρατσιστικές επιθέσεις από πολίτες αλλά και ένταση της κρατικής βίας απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Μα οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές, πόσο μάλλον φασίστες!» ακούγεται ενίοτε από δημοσιολογούντες που θέλουν, αν όχι να δικαιολογήσουν, τουλάχιστον να μετριάσουν και να αμβλύνουν τη σοβαρότητα αυτών των επιθέσεων.

Κίτρινα γιλέκα: Αναλαμβάνοντας την κατάσταση εξαίρεσης

Διονύσης Σκλήρης - Το κίνημα «Κίτρινα Γιλέκα» που συγκλονίζει τη Γαλλία από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα με αδιάκοπη ένταση βασίζεται σε έναν πολύ καίριο συμβολισμό. Ο γαλλικός νόμος του 2008 υποχρεώνει όλους τους οδηγούς να έχουν στα οχήματά τους κίτρινα γιλέκα υψηλής ορατότητας, ώστε να μπορούν να τα φορέσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ειδοποιώντας άλλους οδηγούς. Οι συμμετέχοντες στο αντιστασιακό κίνημα χρησιμοποιούν σήμερα τα κίτρινα γιλέκα, για να δηλώσουν κατ’ αρχήν το ίδιο τους το ανήκειν, αλλά και για να καταλάβουν όχι μόνο πλατείες και άλλα σημεία στασιμότητας, αλλά και δρόμους. Αξίζει να δούμε ορισμένους αλληλένδετους συμβολισμούς που περιέχονται στο κίτρινο γιλέκο, οι οποίοι το καθιστούν ένα νέο έμβλημα πάλης.

Τα φαιά κουστούμια: Η εξέλιξη της ακροδεξιάς στην Ολλανδία, από την ισλαμοφοβία στον νεοφασισμό του FvD

Νίκος Αγγελάκης - Οι περιφερειακές εκλογές της 20ης Μαρτίου θα ήταν ένα ακόμα ασήμαντο πολιτικό γεγονός για την Ολλανδία, μια χώρα που μοιάζει να έχει μείνει ανέπαφη από την κρίση. Ωστόσο, η συμμετοχή αυξήθηκε και η επιστροφή των Ολλανδών στις κάλπες σήμανε και την επιστροφή των φαντασμάτων του παρελθόντος: της σκληρής Ακροδεξιάς.